Több mint 20 milliárd

2023.05.24. 21:33

Az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevételét érte el a győri Rába

A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. 20 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el az első negyedévben, ami 53 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest, és az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevétele - közölte a társaság szerdán közleményben.

kisalfold.hu

Forrás: Rába Nyrt.

A tájékoztatás szerint a Rába valamennyi kulcspiacán élénk kereslet volt az év első három hónapjában, a Rába csoport adózott eredménye 1,5 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, így 992 millió forint nyereséget ért el.
A közleményben hangsúlyozzák: a társaság sikeresen alkalmazkodott a 2022. második félévében tapasztalt rekordmagas alapanyag- és energiabeszerzési árakhoz, amelyek mérséklődni látszanak az idei első negyedévben. A még mindig jelentős költségnyomás ellenére EBITDA- (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) szinten az elmúlt évtized második legnagyobb első negyedéves eredményét sikerült elérni: a realizált EBITDA szintű eredmény csaknem 1,2 milliárd forintot ért el - számoltak be.

Ütemezetten, terv szerint valósulnak meg a tavaly meghirdetett átfogó Rába Modernizációs Program 2025 reorganizációs intézkedései és technológiafejlesztő beruházásai, amik hozzájárulnak a hosszú távú versenyképesség és profitabilitás megteremtéséhez - közölték.

Az első negyedéves jelentés szerint az előző év azonos időszakához képest a saját tőke mértéke 15,5 százalékkal nőtt. Az egy részvényre jutó saját tőke értéke részvényenként 1 767 forint volt.    
Az idei év első negyedévében a vállalat árbevétele 20,3 milliárd forint volt, 53 százalékkal több, mint a tavalyi hasonló időszakban. Az adózott eredmény az idei első három hónapban 992 millió forint volt, 274 százalékkal több mint tavaly, amikor ugyanezt az időszakot 570 millió forint veszteséggel zárta a társaság.

 

"Jelentős nyereséggel zártuk az idei év első hónapjait, valamint sikerült elérnünk az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevételét, annak ellenére, hogy exportorientált vállalatként az erősödő forint árfolyam negatívan hat üzemi eredményességünkre, valamint a magas energiaárak kezelése továbbra is kihívást jelent. Ezek az eredmények alapvetően igazolják az általunk meghatározott stratégiai irány helyességét, az egyes lépések végrehajtásának fontosságát. Nagy erőkkel folytatjuk az átalakítási-, modernizációs- és beruházási terveink megvalósítását, mivel hisszük, hogy ezzel tudjuk biztosítani a cégcsoport stabilitását és jövőjét” – értékelte az eredményeket Hetzmann Béla, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A 125 éves járműipari tapasztalattal rendelkező Rába Nyrt. üzleti portfolióját négy önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű-, az alkatrész-, a jármű- és a hajtóműüzletág. A Rába erősen exportorientált vállalat, stratégiai exportpiacai az Európai Unió, Japán és az USA.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT)  prémium kategóriájában jegyzik. Keddi záróára 1210 forint, egyéves maximuma 1450 forint, minimuma 1020 forint volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában