A vonzáskörzetek továbbra is a legnépszerűbbek

2023.04.05. 17:17

Csökken a nagyvárosok lakossága Győr-Moson-Sopronban, egyre többen költöznek a közeli településekre

Folytatódott tavaly a korábbi években is jellemző tendencia: a főváros mellett a legtöbb vármegyeszékhelyen csökkent az állandó lakosok száma, míg a nagyvárosok vonzáskörzeteiben számok településen emelkedés következett be - erre jutott az ingatlan.com legfrissebb elemzése. Az összeállítás ismerteti továbbá, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyét milyen változások jellemezték és a különböző településeken a költözések következtében hogyan alakultak az átlagos négyzetméterárak.

kisalfold.hu

Illusztráció -

Forrás: Pexels

  • A nagyvárosok agglomerációjába tartozó települések még mindig népszerűnek számítanak a lakáspiacon a lakosságszám-változások, ezen belül a költözések alapján
  • Győr-Moson-Sopron vármegyében Győr lakossága 1133 fővel csökkent, a lakások 20 százalékkal drágultak.
  • A vármegye legnagyobb lakosságszám-növekedést elérő települései közül Rajkán, Győrzámolyban és Győrújbaráton a lakások négyzetméterára 20-27 százalékkal emelkedett - derült ki az ingatlan.com szerdai elemzéséből.

Milyen változások történtek Győr-Moson-Sopronban?

Az ingatlan.com szerint Győr-Moson-Sopronban Győrben 1133 fővel, majdnem 1 százalékkal csökken az állandó lakosok száma egy év alatt. Ezzel párhuzamosan a vármegyeszékhely átlagos négyzetméterára 20 százalékkal 722 ezer forintra nőtt a kínálati piacon. 

A vármegyén belül Győrzámoly, Győrújbarát, Koroncó és Nagycenk lakosságszáma 135-200 fővel emelkedett. Közben az átlagos négyzetméterárak 17-55 százalékkal 517-780 ezer forintra emelkedtek.

Győr-Moson-Sopron vármegyei lakáspiac értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a vármegyeszékhely egyetemváros, ez pedig pluszkeresletet nyújt a piacnak. Emellett a vármegye határhoz közel eső településeinek egy része az ingázók körében számít népszerű célpontnak.

Forrás: ingatlan.com

Miért olyan népszerű az agglomeráció?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az országos lakáspiacot meghatározó trendekről azt mondta: 

A drágább lakásokkal rendelkező nagyobb városokban csökkent a népesség, ezzel szemben azok vonzáskörzetében lévő legtöbb településen viszont nőtt. Sokan ugyanis kiköltözéssel válaszoltak az adott nagyváros viszonylag magas lakásáraira, a folyamatot erősítette az is, hogy a kamatok emelkedése miatt drágábbak lettek a lakáshitelek. Egy-egy nagyvároshoz képest annak vonzáskörzetében ugyanakkora összegért nagyobb lakóingatlant lehet vásárolni, ami sokaknak jelent jó lehetőséget.

 Azt azonban figyelembe kell venni egy-egy település lakosságszám-változásánál, hogy nemcsak a be- és kiköltözésekről van szó, hanem a népesség természetes alakulásáról: azaz a születések és halálozások különbsége, valamint az egyéb okokból történő lakcím-bejelentkezések is szerepelnek az adatokban.

Országos változások

Az országos adatokból pedig kiderül, hogy egy év alatt Érd lakossága 821 fővel nőtt, ezzel a budapesti agglomeráció egyik legnagyobb városa vezeti az országos rangsort. Érd után további budapesti agglomerációs települések következnek: a Pest vármegyei Erdőkertesen, Nagytarcsán, Biatorbágyon és Gyömrőn 343-360 fővel nőtt a lakosság. A szóban forgó településeken az átlagos négyzetméterárak 4-21 százalékkal 661-813 ezer forintra emelkedtek. A másik végletet a lakosságszámot tekintve zsugorodó vármegyeszékhelyek és a budapesti kerületek képviselik. Az ingatlanok a lakosok számának visszaesése ellenére drágultak a nagyvárosokban, ennek az oka, hogy az arányokat tekintve jellemzően 1 százalék körüli mértékben esett vissza a népesség, így is marad kereslet az ottani lakásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában