Az átlagnál jobbak vagyunk

2023.03.15. 21:00

Virilistákat köszöntöttek – Hatvanezer forint fölött van az egy főre jutó adóbevétel Tatán

A város kasszájába legtöbb adót befizető cégek képviselőit látták vendégül a napokban Tatán.

Kiss T. József

A kiemelkedően teljesítő, díjazott cégek képviselői: Laczkó Oszkár vezérigazgató, Tom-Ferr zrt. (balról), Patányiné Nácsa Katalin ügyvezető, Vértes-Út Építő és Szolgáltató Kft. és Ányos Attila, Zöld Út-Építő, Építőipari és Szolgáltató Kft., valamint Michl József polgármester. Fotó: K. T. J.

Tata önkormányzata jó partneri kapcsolatot ápol a helyi cégekkel, vállalkozásokkal, melyek jelentős mértékben hozzájárulnak a város fejlődéséhez. Michl József polgármester ezúttal is kötetlen találkozóra hívta a gazdasági élet meghatározó szereplőit, a legtöbb helyi adót befizető cégek vezetőit. Az eseményen köszöntötte a résztvevőket, előadást tartott Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes, Bencsik János, a térség ország- gyűlési képviselője és Popovics György, a Komárom-Esztergom vármegyei közgyűlés elnöke. 

A városvezető elmondta: – Minden adózónak nagy köszönettel tartozunk, hiszen több mint 5 ezer vállalkozás van Tatán. Ebből az önkormányzatnak 3 ezerrel van közvetlen kapcsolata, és 100–150 szerepel a legnagyobb cégek sorában. Közülük valamivel több mint tíz cég fizeti be a város adóbevételének 70 százalékát. Nagy köszönettel tartozunk a helyi munkaadóknak azért is, mert ők adnak megélhetést a tatai családok túlnyomó többségének. 

Michl József a mögöttünk álló pénzügyi évről, az idei fejlesztésekről és a költségvetésről is tájékoztatta a jelenlévőket. Utóbbival kapcsolatban a polgármester kiemelte: – Ebben a veszélyekkel teli évben az önkormányzatnak biztos, takarékos és az üzemeltetést, a város működését biztosító költségvetést kellett megalkotnia, amit a mi felelősségünk végrehajtani. Ezért nagyon fontos, hogy minden egyes forint olyan helyre kerüljön, ahol Tata életképességének, erejének megmaradását szolgálva hasznosul. Ott állunk a vállalkozásaink mögött, hiszen velük együtt, közösen építjük tovább Tatát. 

Hatvanezer forint fölött van az egy főre jutó adóbevétel Tatán, ami azt jelenti, hogy a magyarországi átlagnál jobbak vagyunk – fogalmazott a polgármester. 

A képviselő-testület februárban fogadta el az idei költségvetés. A tataiakat és a vállalkozásokat érintő adómérték-emelés egyik adónemben sem volt 2012 óta. A városba szállóvendégként érkezőkre vonatkozó idegenforgalmi adó mértékét 32 százalékkal emelte meg a testület, de új települési adó bevezetéséről nem döntöttek, és a korábbi mentességek, kedvezmények sem szűntek meg. Az adónemek közül a helyi ipar­űzési adó (hipa) jelentősége a legnagyobb, közel 80 százalék, amely az elmúlt években további erősödést mutatott. Ez alátámasztja, hogy a cégek többsége stabil és kiegyensúlyozott helyzetben van, ami fontos eredmény az elmúlt két év veszélyhelyzetének, gazdasági változásainak, kihívásainak tükrében. A második legnagyobb adóbevételi forrás az építményadó, amely szintén jelentős növekedést mutatott az elmúlt években, annak ellenére, hogy a mértéke nem emelkedett, az adóalanyok száma viszont nőtt. Az önkormányzat pénzügyi stabilitásának megtartása miatt fontos az adóbevétel növelése, illetve a folyamatos ellenőrzés. 

Dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes a kormány területfejlesztési politikájáról, a gazdasági együttműködésekről tartott előadást. – Az elmúlt évek legfontosabb feladata alapvetően Magyarország területalapú felzárkóztatása volt, s eljutottunk egy olyan szintre, melynek köszönhetően ma már a fókuszt sokkal erőteljesebben a versenyképesség növelésére tudjuk helyezni, és nem csupán a hazai régiók versenyképességének növelésében gondolkodunk. Mára megvan a kellő alap ahhoz, hogy nemzetközi viszonylatban más közép-európai országokkal váljanak egyre versenyképesebbé a magyarországi régiók.

Latorcai Csaba miniszterhelyettes

 
Kiemelte: – Komárom-Esztergom, illetve az egész közép-dunántúli gazdasági régió az egyik legnagyobb nyertese az elmúlt évek fejlesztéspolitikájának, hiszen ez Budapestet követően a második legfejlettebb térség. Ugyanakkor nem dőlhetünk hátra, feladatunk, hogy nemzetközi viszonylatban is fel tudja venni a versenyt. Ehhez fejlesztéspolitikánk révén további kitörést biztosítunk. 
Bencsik János képviselő a Tatai-medence fejlesztéseiről beszélt. – Tata 2023-as adóbevételi terve valamivel több mint hárommilliárd forint. Az adóbevétel az elmúlt 5 évben 31 százalékkal nőtt. 

Elismerést kaptak

A 2022-es év legeredménye­sebb gazdasági szereplői: a Zöld Út-Építő, Építőipari és Szolgáltató Kft., a Vértes-Út Építő és Szolgáltató Kft., a Tom-Ferr Gyártó és Kereskedelmi Zrt. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában