Szakterülete a talajvédelem

2023.03.28. 09:36

A környezetvédelemre hívja fel a figyelmet a győri Széchenyi-egyetem malajziai vendégprofesszora

Dr. Christopher Teh Boon Sung, a Széchenyi István Egyetem vendégprofesszora négy hónapra érkezett Magyarországra, hogy az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon adja át tudását a hallgatóknak. A malajziai oktató környezetvédelmet, fenntarthatóságot középpontba helyező tevékenységével elősegíti az intézmény nemzetközi kapcsolatainak fejlesztését is.

Széchenyi-egyetem

Dr. Christopher Teh Boon Sung malajziai vendégprofesszor a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának otthonául szolgáló, 2021-ben felújított óvári vár előtt. A kar számára nemcsak a vele, hanem a kiváló egyetemével való együttműködés is fontos. Fotó: SZE/Májer Csaba József

Fotó: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

Dr. Christopher Teh Boon Sung a Széchenyi István Egyetemre a QS felsőoktatási minősítő szervezet ranglistája alapján a világ 123. legjobbjának számító Putra Malajzia Egyetemről érkezett, ahol 2021 óta a Földgazdálkodási Tanszék vezetőjeként dolgozik a Mezőgazdasági Karon. Doktori fokozatát 1997-ben szerezte az angliai Readingi Egyetemen. Több mint két évtizedes oktatói és kutatói tapasztalattal rendelkezik. Szakterülete a talajvédelem, azaz a talajok eróziótól és tápanyagvesztéstől való megóvása.

„A talaj nagyon fontos része a mezőgazdaságnak, hiszen ez az a domináns közeg, amelyben a növények növekednek” – fogalmazott dr. Christopher Teh Boon Sung, aki talajtani és növénytermesztési tárgyakat is tanít Mosonmagyaróváron a hallgatóknak.

A professzor a trópusi olajpálmát is kutatja. „Az olajpálma a növényi olaj egyik fő forrása. Nemcsak olcsó, hanem ez a növény a legtermékenyebb olajnövény és a világon a legtöbbet használt növényi olaj is” – magyarázta a professzor. Hozzátette, hogy kutatásai más témákra is kiterjednek, például arra, hogyan lehet növényi hulladékanyagokat – például a cukor kinyerése után keletkező cukornád-melléktermékeket – műtrágyaként felhasználni. Célja, hogy az ilyen hulladékanyagok újrahasznosításával vagy újrafelhasználásával környezetbarátabb megoldást találjon a műtrágyahasználatra.

A vendégprofesszorra nagy hatással van a mosonmagyaróvári kar gazdag és hosszú történelme. Fotó: SZE/Májer Csaba József 
Fotós: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

A vendégprofesszor idén február elején érkezett, négy hónapot tölt Magyarországon. Megjegyezte, hogy fel kellett készülnie az itteni hűvösebb időjárásra is. „Vettem téli ruházatot, hiszen Malajzia trópusi éghajlata nedves és meleg” – mesélte dr. Christopher Teh Boon Sung, aki nagyon élvezi a Mosonmagyaróváron töltött időt, és az itteni, több mint 200 éves kar hosszú és gazdag történelme is nagy hatással van rá.

A professzor a Széchenyi István Egyetem fejlődéséről is beszélt. „Egy egyetemnek három pillére van: az akadémiai, a kutatási és a térséget támogató pillér. Egyik sem elhanyagolható. Mindháromnak egyszerre kell növekednie és erősödnie ahhoz, hogy egy intézmény sikeres legyen. A nemzetközi kapcsolatok bővítése és ápolása – beleértve a nemzetközi hallgatók vonzását és jólétének elősegítését – rendkívül fontos. A Széchenyi István Egyetemnek nemzetközi elismertsége növelésével van lehetősége arra, hogy feljebb lépjen a felsőoktatási rangsorokban" – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: reméli, hogy a jövőben – akár kibővített együttműködésben – visszatérhet a Széchenyi István Egyetemre.

Még nyitva a Széchenyi István Egyetem vendégprofesszori pályázata

A Széchenyi István Egyetem nemzetköziesítési törekvéseinek részét képezi az a pályázat, amelyet vendégprofesszorok számára hirdetnek meg rendszeresen. Dr. Christopher Teh Boon Sung is ennek keretében érkezett az intézménybe. A pályázatra idén április 30-ig még várják a jelentkezéseket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában