2023.02.01. 16:53
Öt és fél milliárdból fejleszt az Óvártej Mosonmagyaróváron
– Nehéz időszakban vagyunk, amikor sok a bizonytalanság. Ugyanakkor bízunk a jövőben, ezért is fejlesztünk öt és fél milliárd értékben – hangsúlyozta érdeklődésünkre Carlo Volpe, a mosonmagyaróvári Óvártej Zrt. cégvezetője.
Ötven százalékkal nő a termelésünk 2024-től a fejlesztések következtében – emelte ki Carlo Volpe cégvezető. Fotó: Kerekes István
A drasztikus energiaár-emelés mellett jelentősen drágultak az alapanyagok is, így nem csoda, ha magáért a kész termékért, jelen esetben a sajtokért is többet kell fizetnie a vásárlónak. Az emblematikus mosonmagyaróvári üzemnél, mely mára olasz tulajdonban van, 5,6 milliárd forintos fejlesztés zajlik.
Egy új, 2800 négyzetméteres üzemcsarnokon túl modern szennyvíztisztító épül biogázüzemmel: ezáltal egyrészt nem terhelik majd a városi szenny- vízhálózatot, másrészt az iszapból biogázt is termelnek, mely várhatóan a vállalkozás gázfogyasztási igényeinek tizenöt százalékát tudja majd megtermelni, sőt, hőenergia is keletkezik, amit szintén felhasználnának.

– A víz- és gázszámláink a többszörösükre emelkedtek, még úgy is, hogy most a gáz ára valamelyest csökkent. Ezek az emelkedések nemcsak nálunk, a termelőknél is jelentkeznek: a tej ára megduplázódott, a műanyag csomagolóanyag és a karton is drágult, sőt, készletezni is kellett. Idén még nagyon sok a bizonytalanság – kezdte beszélgetésünket a cégvezető.
A sajtgyár főként magyar tejet dolgoz fel, s Európa összes országába eljutnak a termékek, sőt, Szaúd-Arábiába és Dél-Koreába is. A fejlesztések után, a piacok megerősítését követően a további terjeszkedés a cél.
Öt és fél milliárdból fejleszt az Óvártej - fotók: Kerekes István
– Az 5,6 milliárd forintos fejlesztéshez két pályázaton 1,4 milliárd forintot nyertünk, a többit önerőből és hitelből biztosítjuk. Már vásároltunk új gépsorokat, azokat majd az év végére elkészülő csarnokba helyezzük át, ahol a tejátvételtől a sajtok rakodásáig sorban megoldott lesz a teljes folyamat – hangsúlyozta még Carlo Volpe, hozzátéve, hogy amíg ma csúcsidőben ötszázezer liter tejet dolgoznak fel, addig a beruházások után akár hétszáz-hétszázötvenezret is képesek lesznek.
– Fontos lenne, hogy a hazai tejtermelők itthon értékesítsék az alapanyagot. Őket igyekszünk szaktanácsadással segíteni, beruházásaikat ösztönözni, akár Olaszországból is jó példákat mutatva – tette hozzá az olasz cégvezető.