Bővítés

2023.02.01. 16:53

Öt és fél milliárdból fejleszt az Óvártej Mosonmagyaróváron

– Nehéz időszakban vagyunk, amikor sok a bizonytalanság. Ugyanakkor bízunk a jövőben, ezért is fejlesztünk öt és fél milliárd értékben – hangsúlyozta érdeklődésünkre Carlo Volpe, a mosonmagyaróvári Óvártej Zrt. cégvezetője.

Mészely Réka

Ötven százalékkal nő a termelésünk 2024-től a fejlesztések következtében – emelte ki Carlo Volpe cégvezető. Fotó: Kerekes István

A drasztikus energiaár-emelés mellett jelentősen drágultak az alapanyagok is, így nem csoda, ha magáért a kész termékért, jelen esetben a sajtokért is többet kell fizetnie a vásárlónak. Az emblematikus mosonmagyaróvári üzemnél, mely mára olasz tulajdonban van, 5,6 milliárd forintos fejlesztés zajlik. 

Egy új, 2800 négyzetméteres üzemcsarnokon túl modern szennyvíztisztító épül biogázüzemmel: ezáltal egyrészt nem terhelik majd a városi szenny- vízhálózatot, másrészt az iszapból biogázt is termelnek, mely várhatóan a vállalkozás gázfogyasztási igényeinek tizenöt százalékát tudja majd megtermelni, sőt, hőenergia is keletkezik, amit szintén felhasználnának. 

A mosonmagyaróvári Óvártej Zrt. 5,6 milliárd forintos beruházás révén fejleszt: két pályázaton 1,4 milliárdot nyertek, a többit önerőből és hitelből biztosítják. Új gépsorokat vásároltak, egy 2800 négyzetméteres csarnok épül, továbbá modern szennyvíztisztító is létesül biogázüzemmel. 2024-re ötven százalékkal növelné a termelést az olasz tulajdonban lévő cég, mely zömében magyar tejből készít sajtokat: termékeik már Dél-Koreába is eljutnak. A felvételen: Carlo Volpe cégvezető. Fotó: Kerekes István

– A víz- és gázszámláink a többszörösükre emelkedtek, még úgy is, hogy most a gáz ára valamelyest csökkent. Ezek az emelkedések nemcsak nálunk, a termelőknél is jelentkeznek: a tej ára megduplázódott, a műanyag csomagolóanyag és a karton is drágult, sőt, készletezni is kellett. Idén még nagyon sok a bizonytalanság – kezdte beszélgetésünket a cégvezető. 

A sajtgyár főként magyar tejet dolgoz fel, s Európa összes országába eljutnak a termékek, sőt, Szaúd-Arábiába és Dél-Koreába is. A fejlesztések után, a piacok megerősítését követően a további terjeszkedés a cél. 

– Az 5,6 milliárd forintos fejlesztéshez két pályázaton 1,4 milliárd forintot nyertünk, a többit önerőből és hitelből biztosítjuk. Már vásároltunk új gépsorokat, azokat majd az év végére elkészülő csarnokba helyezzük át, ahol a tejátvételtől a sajtok rakodásáig sorban megoldott lesz a teljes folyamat – hangsúlyozta még Carlo Volpe, hozzátéve, hogy amíg ma csúcsidőben ötszázezer liter tejet dolgoznak fel, addig a beruházások után akár hétszáz-hétszázötvenezret is képesek lesznek. 

– Fontos lenne, hogy a hazai tejtermelők itthon értékesítsék az alapanyagot. Őket igyekszünk szaktanácsadással segíteni, beruházásaikat ösztönözni, akár Olaszországból is jó példákat mutatva – tette hozzá az olasz cégvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában