16-szoros az igény

2023.02.09. 17:41

Nem győzi az EON a napelem igényeket Győr-Moson-Sopronban sem

Több olvasónk jelezte, hogy napelemet szereltetne fel a házára, vagy már felszereltetett, ám sokat kell várnia az E.ON engedélyére. Olykor hónapokat. Gyakran arra is várni kell, hogy utolsó lépésként a villanyóra cseréjével csatlakozni lehessen a hálózathoz. Lapunk utánajárt: mi a csúszások oka?

kisalfold.hu

Dávid Lehel Kornél és társa, Erős Tamás tegnap Győrszentivánon szereltek napelemet. A tetőre felhelyezés gyorsan megvan, az üzembe helyezés azonban sokszor nehézkes. Fotó: Rákóczy Ádám

Tavaly október végéig kiugróan nagy mennyiségű, összesen 130 ezer lakossági igénybejelentés érkezett az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó hálózati engedélyes társaságokhoz – felelte érdeklődésünkre Varga Ivett, az E.ON szóvivője. Ez az előző év azonos időszakához képest tizenhatszoros növekedés. 

Öt hónap alatt több igény érkezett, mint amennyi háztartási méretű kiserőművet (90 ezer HMKE-rendszert) üzembe helyeztek az elmúlt tíz évben. Varga Ivett, az E.ON szóvivője közölte: a csoporthoz tartozó hálózati engedélyes társaságokhoz (E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. és ELMŰ Hálózati Kft.) tíz vármegyéből érkeztek a kérelmek. Hozzátette: október végével viszont gyakorlatilag megállt a háztartási méretű kiserőművek, magyarul a napelemek igénylése. 

A régióban tizennégyezer háztartásban 

Az igények tehát nem egyszerűen nőttek, kirobbanóan magasak voltak. Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom területén is többszöröződött tavaly az igénylés a megelőző időszakhoz képest. A két vármegyében jelenleg több mint 14 ezer háztartásban üzemel háztartási méretű napelem: Győr-Moson-Sopronban 9600, Komárom-Esztergomban csaknem 4500. 

Napelem-telepítésre az igények nem egyszerűen nőttek tavaly, hanem kirobbanóan magasak voltak. 
Forrás: Pixabay

Erre nem lehetett felkészülni 

– Ez az extrém növekedés az igények feldolgozásában is csúszást okoz. Természetesen próbáljuk a kialakult többlet feldolgozását gyorsítani további erőforrások bevonásával és rendszerfejlesztésekkel is, viszont ilyen léptékű igénynövekedés eddigi működésünk során példa nélküli. Az előre nem látott hirtelen terhelésre felkészülni nem volt módunk, az extrém mennyiségű beérkezett igény következtében az ügyintézés minden igyekezetünk ellenére a megszokottnál jelentősen hosszabb időt vesz igénybe, ezért ügyfeleink türelmét és megértését kérjük – mondta Varga Ivett. 

Azokban az esetekben, ahol az ügyintézési idő elhúzódik, kötbért fizetnek ügyfeleiknek, melynek összege lakossági/kisfeszültségen vételező ügyfelek esetében egyszeri ötezer forint. A villanyóra cseréjének információink szerint két héten belül meg kellene történnie. 

A hálózatok megerősítéséig 

Mit hozhat a jövő? Erre egy lehetséges válasz, hogy a Világgazdaság érdeklődésére az Energiaügyi Minisztérium közölte: az érintett hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával felülvizsgálják azt a szabályozást, amely ideiglenesen megtiltja a helyben fel nem használt villamos energia közcélú hálózatba való betáplálását. A minisztérium hangsúlyozta: a korlátozás nem a napelem-tulajdonosok ellenében, hanem a villamos- energia-rendszer védelmében született, és a tervek szerint az érintett hálózatok megerősítéséig lesz életben. A hazai napenergia-termelés növelése pedig változatlan cél. 

Az E.ON a napokban számolt be róla, hogy hároméves, 74 milliárd forintos hálózatfejlesztési programba kezd. Az ezzel elérni kívánt 726 megawattnyi többletkapacitás körülbelül másfél paksi atom- blokk teljesítménye. Hálózati területükön jelenleg háromezren dolgoznak, a korábbihoz képest százzal növelték ezt a létszámot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában