Inflációkövetés, alapbéremelés

2023.02.02. 18:59

Megkezdődtek a 2023-as bértárgyalások a győri Audi Hungariánál

Csütörtökön megtartották a bértárgyalások első fordulóját az Audi Hungariánál, melynek keretében az Audi Hungária Független Szakszervezet átadta követelését az Audi Hungaria tárgyalódelegációjának.

kisalfold.hu

Illusztráció

Forrás: Kisalföld Archív

Fotó: Csapó Balázs

Cél olyan megállapodás megkötése, amely biztosítja a vállalat jövőjét, valamint a munkatársak megbecsülését. Az érvényben levő bérmegállapodás utolsó évében (2022. április 1. és 2023. március 31. között) a munkatársi bérek több lépésben, átlagosan mintegy 25,5%-kal emelkedtek - írta közleményében az Audi Hungária, és az AHFSZ.

Csütörtökön, az Audi Hungária Független Szakszervezet képviselői átadták a munkavállalói oldal bérkövetelési csomagját. Többek között a következőket tartalmazza az általuk egy évre tervezett bérmegállapodást:

  • 23% alapbéremelés,
  • Választható Béren Kívüli juttatás mértéke 2024. évre 600.000.- Ft,
  • egyszeri kifizetés 2023. júliusi bérrel augusztusban 300.000.- Ft,
  • infláció felülvizsgálata, kompenzációja 2023. július és 2024. január hónapban az előre irányzott 18% inflációs előrejelzés figyelembevételével.

A követeléscsomagban megfogalmazott 23%-os alapbéremelés egy 18%-os inflációs előrejelzést vesz alapul a 2023-ra vonatkozóan. A követeléscsomag további juttatási és munkaszervezési tárgyalási pontokat is tartalmaz.

Az Audi Hungaria kiemelte, hogy az átadott követeléscsomag komplex és átfogó. A megfogalmazott elvárások rendkívül magasak, több ponton nincsenek összhangban a munkaadói és a munkavállalói oldal közösen kialakított stratégiai céljaival.

A munkaadói oldal hangsúlyozta, hogy a vállalat termékportfóliója, az autóiparban zajló gyökeres átalakulás, valamint az ebből eredő, kiélezett versenyhelyzet a fő tényezők jelenleg. Az Audi Hungaria tárgyalási alapja egy olyan reálbérnövekedés elérése, amely részben alapbéremelést tartalmaz, valamint az inflációkövetést egyszeri kifizetéssel kezelné.

A következő fordulóra a felek a követeléscsomag közös értelmezését tűzték ki célul. Az Audi Hungaria azonnal megkezdi a csomag részletes elemzését, vizsgálja annak a vállalat gazdasági helyzetére és versenyképességére gyakorolt hatását.

A bértárgyalások során az Audi Hungaria és az Audi Hungária Független Szakszervezetének közös érdeke, hogy a vállalat jövőképességét erősítő és egyben a munkatársak béreinek versenyképességét megőrző megállapodásra jussanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában