Divat a fürjtartás

2023.02.06. 09:08

Az „Év kiváló terméke 2023” díj várományosai : a farádi család 10 madárral kezdte a fürjtojás előállítást - Videó

Baánné Balogh Edina Farádon, egy 2000 négyzetméteres telken álló családi házban él a családjával. „Falusi háznál legyen tojás!” – ezzel a gondolattal vásároltak tíz fürjet, amelyek száma ma már eléri a százhúszat. A PaBeRé Fürjtojás megalapításában Edina három kisgyermekének is nagy szerepe volt, Panka, Bence és Réka lelkesen besegítenek a vállalkozásban.

Ollári Gergely

A farádi család ma már mintegy százhúsz fürjet nevel. Felvételünkön Bence, Réka és Panka édesanyjukkal, Baánné Balogh Edinával.

Fotó: Csapó Balázs

Baánné Balogh Edina mezőgazdasági szakközépiskolát végzett, majd kertészmérnökként diplomázott Kecskeméten zöldség-dísznövény termesztő szakon. Valóra vált az álma, amikor Farádon a férjével vásároltak tíz fürjet, és a tojásokat a Kisalföldi Kosár közösségében hirdették eladásra. Azóta sok minden változott, az állomány darabszáma elérte a százhúszat. Ma már ők maguk keltetik házuknál a madarakat. Az állatok gondozását az internet segítségével tanulták meg.

– A keltetés nagyon összetett feladat. Beszerzem a tenyésztojást, mert nincs kakasunk – avatott a részletekbe Baánné Balogh Edina. – Vásároltunk háztáji keltetőgépeket, benne hő- és páramérővel, automata forgatórendszerrel, ahol a fürjek nagyjából tizennyolc nap alatt kikelnek. Emellett szereztünk be külön pára- és hőmérsékletmérőket is. A madarak később hungarocellből készített ládikóba kerülnek, ahol infralámpával melegítjük őket. 

Beszédes névadás 

A tevékenységből később vállalkozás lett, a PaBeRé Fürjtojás. A névben a három kisgyermek keresztnevének kezdőbetűi jelennek meg (Panka, Bence és Réka). 

– Sokan keresik a fürjtojást, vannak olyan családok, amelyek heti száz darabot fogyasztanak. Ha valaki elkezdi, függő lesz. A kisgyermekeknek jobb étvágyat csinál, jobb, mint a tyúktojás. Volt, aki azt mondta, a gyerek nem ette meg a rakott krumplit az óvodában, mert nem fürjtojás volt benne. Ennek a terméknek magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, immunrendszer-erősítő, és nagyon laktató is – részletezte a kistermelő. 

A gyerekek is segítenek 

A gyerekek is fontos szerepet töltenek be a családi gazdaságban: Panka, Bence és Réka gondozzák az állatokat, segítenek a tojásmérésben, az elszállításban, a fürjek válogatásában, és a takarításban is. 

Baánné Balogh Edina azt mondja, figyelnek a minőségre, tizenkét gramm alatt sosem kerül a vevőkhöz tojás, amelynek darabja negyven forint körül mozog. Nemrég meglepődött a család, amikor jelölték őket a Szakmai Elit díjra, és az „Év kiváló terméke 2023” díj várományosaivá válhattak. 

– Büszkék vagyunk, mert megvalósítottuk az álmunkat. Nagyon meglepődtünk a nevezésen. Szombathelyen egy gálaesten mutatkozhatunk be. Óriási motivációt, löketet ad számunkra ez a jelölés. Zöldség- és gyümölcstermesztéssel is foglalkozunk, a kertünkben dísznövényeket, gyógy- és fűszernövényeket termelünk. Szeretnénk később azokkal is sikereket elérni – fejtette ki lapunknak Baánné Balogh Edina, és hozzátette: reméli, később a gyermekek továbbviszik a gazdaságot. 

– A föld, a fű, a fa, az állat szeretetét tanítottam nekik mindig, ami meg is látszik, hiszen papagájaik, nyulaik is vannak, amelyeket folyamatosan gondoznak – mondta büszkén az anyuka. 

A gyermekek is segítenek a vállalkozásban: a tojásmérésben, az elszállításban, a fürjek válogatásában, és a takarításban is. 
Fotós: Csapó Balázs

A siker titka 

Arra a kérdésre, hogy mi a sikerük titka, a kistermelő csak annyit mondott: a jó ötlet mellett lelkesedésből sincs hiány. 
– Nagy divat lett mára a fürjtartás, amiben az is szerepet játszik, hogy mindenki próbál egészségesebb életmódot folytatni. Egy a lényeg, aki belefog, az szívvel-lélekkel csinálja – árulta el Edina. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában