Taskenti partnerkapcsolat

2023.01.30. 20:31

Üzbegisztáni kapcsolatait is erősíti a Széchenyi István Egyetem

A taskenti Digitális Gazdaságtudományi és Agrotechnológiai Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást a győri Széchenyi István Egyetem. Ennek értelmében a két intézmény erősíti partnerségét a képzések és kutatások terén.

kisalfold.hu

A győri és a taskenti egyetem képviselői a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épületénél lévő Széchenyi István-szobornál. (Fotó: Májer Csaba József)

Fotós: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

A Széchenyi István Egyetem arra törekszik, hogy erősítse globális láthatóságát, amelynek érdekében folyamatosan bővíti nemzetközi partnerkapcsolatait. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a kelet-, a délkelet- és a közép-ázsiai régióra, már csak azért is, mert az ottani országokból nagyon sok – elsősorban Stipendium Hungaricum felsőoktatási ösztöndíjas – fiatal tanul a mintegy 40 angol nyelvű képzés valamelyikén. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a győri és a mosonmagyaróvári karokon ma már csaknem 800 nemzetközi hallgató folytatja tanulmányait, akik a világ hetven országából érkeztek.

„Közép-ázsiai fiatalok is szép számmal járnak intézményünkbe, ugyanakkor üzbegisztáni egyetemmel eddig nem volt hivatalos együttműködésünk. Ezért is örültünk a taskenti Digitális Gazdaságtudományi és Agrotechnológiai Egyetem megkeresésének, amelynek képzési és kutatási portfóliójában számos lehetséges kapcsolódási pontot azonosítottunk” – fogalmazott dr. Lukács Eszter, a Széchenyi-egyetem nemzetközi stratégiai elnökhelyettese.

Az együttműködési megállapodást dr. Lukács Eszter nemzetközi stratégiai elnökhelyettes és Rusztam Abduraupov rektor írta alá. (Fotó: Májer Csaba József)

A kapcsolatok erősítésére az üzbég egyetemről nemrégiben küldöttség érkezett Győrbe Rusztam Abduraupov rektor vezetésével. A megbeszélések eredményeként a két intézmény megállapodást írt alá, amely képzési és kutatási együttműködésekre terjed ki. Mészáros Márta, a Széchenyi-egyetem Nemzetközi Programok Központja osztályvezetője hozzátette: a vendégeknek az egyetem Digitális Fejlesztési Központjának munkatársai bemutatták azokat a dróntechnológiai kutatásaikat, amelyek a jövőben nagymértékben hozzájárulhatnak az agrárium fejlődéséhez és a fenntartható élelmiszertermeléshez.

Dr. Lukács Eszter kifejtette: nem egyszeri látogatásról van szó, hanem nemzetközi kutatási hálózat építéséről, kettős képzési programokról és az üzbég–magyar kapcsolatok erősítéséről. Ennek érdekében már a közeljövőben folytatódnak a tárgyalások, amelyekbe a Széchenyi-egyetem Agrár- és Élelmiszeripari Kutatóközpontja, valamint Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara is bekapcsolódik, nyáron pedig újabb küldöttség érkezik a taskenti egyetemről, akkor már célzottan a mosonmagyaróvári karra.

A győri és a taskenti egyetem képviselői a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épületénél lévő Széchenyi István-szobornál. (Fotó: Májer Csaba József)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában