Terepi szakembereket segít

2023.01.30. 13:58

A jövő útjait keresi Kádár Tamás László, a Soproni Egyetem hallgatója

Nyolcadik alkalommal hirdették ki a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A díjazottak között van Kádár Tamás László, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának hallgatója, aki a mesterképzés kategóriában második helyezést ért el. Kutatásával a szakemberek terepi munkáját segítheti.

Bódvai Ildikó

Kádár Tamás László kutatásával a terepi szakemberek munkáját igyekszik segíteni.

Azok az ifjú agrárszakemberek részesültek a díjazásban, akik a környezetvédelem, a körforgásos gazdaság, a vegyszercsökkentés, a biodiverzitás megőrzésének új, innovatív lehetőségeit kutatják. Mindezekre nagy szüksége van az ágazatnak, hiszen a gazdasági környezet, a fogyasztói elvárások változása, az időjárási anomáliák és az európai uniós forrásokhoz jutás is a fenntartható, zöldebb agrárium irányába mutat. A tavalyi aszály után most a rendkívül enyhe téli időjárás okoz fejfájást a gazdáknak. 

A Soproni Egyetem hallgatója, Kádár Tamás László örült a pályázaton elért második helyezésnek, ami komoly szakmai elismerés számára. A zsűriben neves szakemberek találták méltónak „A kocsánytalan tölgy kisfajok ökológiai elkülönítése és felhasználási lehetőségei a Jakab-hegy térségében” című munkáját a díjra. 

– Az elmúlt évek aszályos időjárásának következtében egyre több helyen tapasztalhatók komolyabb kiszáradásos pusztulások, különösképp a határtermőhelyen álló erdőállományokban. Így a jövőben a klímaváltozás hatásai miatt fokozott figyelmet kell fordítani a fény- és melegigényes fafajokra. A nedvesebb klímát kedvelő fajok területei csökkenni fognak, ezt fel kell váltanunk szárazságtűrőbbekkel. Erre megoldást nyújthat a kocsánytalan fajkomplex három fajtája, úgynevezett taxonja, amelyek szaporítóanyagával a változó klímához adaptálódott, szárazságot és meleget jobban tűrő erdőállományokat hozhatunk létre – magyarázta Kádár Tamás László, hogyan kapcsolódik pályázata a fenntarthatósághoz. 

K&H Bank
Kádár Tamás László, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának hallgatója, a mesterképzés kategóriában második helyezést ért el. 
Fotós: Bartos Gyula / Forrás: Well PR

Kutatási területéről az ifjú szakember elmondta, a hazai és délkelet-európai területeken több, egymástól eltérő ökológiai igényű tölgyfajtát tartanak nyilván. A térségben, így hazánkban is kocsánytalan tölgy fajkomplexről beszélhetünk, ennek vizsgálatával foglalkozott. A komplex tagjai ökológiai igényeik alapján elkülönülnek egymástól. Két szárazságot jobban tűrő kisfaj is található ebben a csoportban, amik szabadon kereszteződhetnek egymással, emiatt az elkülönítésük nehéz és időigényes. 

– A kutatásom célja a terepi szakemberek munkájának megsegítése és egy olyan rendszer kidolgozása volt, amivel a lehető leggyorsabban beazonosíthatóak a kisfajok. Kutatásom során teljes morfológiai és ökológiai elkülönítést végeztem először vizuális, később pedig numerikus módszerrel – tette hozzá Kádár Tamás László. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában