Zsolt a magyar színeket képviselte

2022.12.12. 15:38

Világverseny – A Lukács-iskola diákja autóipari nagyhatalmak legjobbjai között bizonyított Drezdában – videó, fotók

Az idei WorldSkills Szakmák Olimpiáját októberben tartották volna Sanghajban, ám a szervezők a járványügyi helyzet miatt lemondták a rendezvényt. Végül 23 versenyszámban 27 fiatal hazai szakember tíz különböző országban tette próbára tudását. A magyar csapatban autószerelőként a győri Ölbei Zsolt mutatta meg képességeit Németországban.

Szeghalmi Balázs

A magyar csapat tagjai Drezdában a nemzeti lobogónkkal: Őri Péter szakértő, Ölbei Zsolt versenyző a 12. helyért járó kiválósági éremmel és Jasper Gábor csapatvezető.

  • A WorldSkills nem más, mint a szakmát tanuló fiatal szakemberek tudásának, készségeinek és képességeinek nemzetközi szintű megmérettetése.
  • Globális népszerűségéről mindent elmond, hogy idén 57 országból 1015 ifjú versenyző vett részt a szeptember eleje és november vége között rendezett világbajnokságon.
  • Ölbei Zsolt, a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium diákja tavaly európai vetélkedőn (Young Car Mechanic) több száz tanuló között ért el első helyezést Varsóban, s így 2000 eurót nyert iskolájának.

A dobogó csúcsán itthon

Bár az hónapokkal ezelőtt eldőlt, hogy a kínai metropoliszba nem utazhatnak a versenyzők, a Győrben élő tanulónak ez sem szegte a kedvét, motiváltan vetette bele magát a felkészülésbe.

„A drezdai világverseny előtt indultam a fiatal autószerelők hazai bajnokságán is. Bevallom, feszélyezett a tudat, hogy a német nagyvárosban én képviselem majd hazánkat. Szerencsére sikerült megbirkóznom a nyomással. Ha nem is könnyen, de behúztam az első díjat itthon” – kezdte Zsolt, akit erős családi szál fűz a szakma szeretetéhez, hisz édesapja karosszérialakatosként dolgozott.

Fordot, Mercedest és VW-t szereltek

A Lukács-iskola büszkesége közel másfél hetet töltött Németországban, ebből három nap telt a versennyel. „Maga a viadal szakmai tanulmányúttal ért fel, abban a hatalmas csarnokban vetélkedtünk, ahol a német autószerelő-diákok készülnek nap mint nap.

Azzal tisztában voltam, hogy erős vetélytársakat kapok. A németek mellett a többi autóipari nagyhatalom legjobb autószerelő fiataljai kivétel nélkül megjelentek, kezdve a japánoktól a franciákig. Végül meglepetésre kínai versenyző állhatott a dobogó tetejére” – hallottuk Zsolttól, aki a középmezőny elején, a 12. helyen zárta a drezdai világversenyt. A résztvevőknek három márkán (Ford, Mercedes és VW) kellett bizonyítaniuk szakmai rátermettségüket.

Nemcsak modern diagnosztikai eszközöket kaptak kézbe a versenyzők a németországi világversenyen, akadt olyan feladat is, ahol a nemzetközi zsűri az indulók angol nyelvtudását is próbára tette. Felvételünkön Ölbei Zsolt verseny közben.

Hiányérzet

„Az egyik szemem sír, a másik nevet. Az utazás előtt simán aláírtam volna a papírt, hogy tizenkettedik helyen végzek az erős mezőnyben. Most mégis van hiányérzetem. A futómű és a motor szerelése jól ment, a féken azonban »elcsúsztam«. A mai kor kihívásainak megfelelően elektromos autók hibáit is javítottuk. E téren szintén van hova előrelépnem” – mondta a győri fiatalember.

„Elégedettek vagyunk Zsolt szereplésével. Lelkiismeretesen készült egész nyáron, rengeteg időt töltött a műhelyben. A járművek elektronikáját érintő kérdésekben érdemes mélyítenie a tudását. Ahogy ismerem, ez rajta nem múlik majd” – mondta Őri Péter, Zsolt szakértője és egyben felkészítő tanára, a Széchenyi-egyetem oktatója, aki a hivatalos magyar csapat tagjaként elkísérte tanítványát Drezdába.

A magyar csapat tagjai Drezdában a nemzeti lobogónkkal: Őri Péter szakértő, Ölbei Zsolt versenyző a 12. helyért járó kiválósági éremmel és Jasper Gábor csapatvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában