Az e-rollertől a szabadúszó futárokig

2022.11.04. 15:02

A fenntarthatóságról, mobilitásról és az új induló startupokról szólt a nap a győri iparkamarában

A StartITup Győr szervezésében a kereskedelmi és iparkamarába látogattunk, ahol iránymutató előadásokon a jövő mobilitási megoldásairól, a fenntartható városi logisztikáról volt szó, és bemutatkoztak induló startupok is.

Kustor Réka

A sort Dervalics Ákos nyitotta meg, aki az egyedülálló uniós kezdeményezésről osztotta meg gondolatait. Az EIT 2010-ben kezdte alapítani az iparági közösségeit. Az intézet Európa-szerte ösztönzi az innovációt azáltal, hogy integrálja a vállalkozásokat, az oktatást és a kutatást. 

A következő előadók révén rátértünk az e-rollerekre. Déri Huba, a Rollin egyik alapítója kiemelte, hogy a jövő közlekedése az elektromos SUV-ok és a szedán típusú autók irányába tart. Mivel a járművek külső mérete nem csökken, így el kell mozdulnunk a kisebb mikromobilitási eszközök irányába. 

– A jövő városi közlekedésére alternatívákat kell keresnünk. Az egyik az elektromos roller. Hatékony a közlekedésben, 100 kilométerre vetítve huszadannyit fogyaszt, mint egy elektromos autó. Az autósok 76 százaléka egyedül utazik, a járművek átlagsebessége a városban nagyjából 25 kilométer per óra – utalt az elektromos rollerek létjogosultságára. A Rollin a parkolásra és egyben a töltési lehetőség kiépítésére kínál megoldást, mely akár egy szabványparkolóban is elfér. 

Ahogy Rusz Bero fogalmazott, az elektromos rollereknek növekvő a piaca, így jó eséllyel meghatározó szereplői lesznek a városi közlekedésnek, ehhez viszont meg kell teremteni a megfelelő infrastruktúra feltételeit. 

Kratochvill Dóra, a ViddL egyik alapítója is az előadók sorát erősítette. Profiljuk a fenntartható városi logisztika. Forradalmasítva a csomagszállítást, kínálnak megoldást szerződött partnereiknek. Szabadúszó futárokkal dolgoznak, akik munkaidőt foglalhatnak, rugalmasan dolgozhatnak, nincs is hiány a jelentkezőkből. 

Majd bemutatkoztak az inkubáció új startupjai is, akikről röviden szót ejtünk. A Collact megoldást kínál arra, hogy a felhasználók az online térben tárolják az emlékeiket. A Petfriend alkalmazása első körben az állatbarát éttermeket listázza, később ezt a kört bővítik többek között futtatókkal, állatorvosokkal. A Seedtrader egyfajta digitális platform a termékkereskedelemben, elsősorban a szemestakarmányok kapcsán, összehozva a vevőt és az eladót. A Simboostr, kihasználva az autószimulátoros játékok népszerűségét, szoftveres adatelemző és kiértékelő rendszert fejlesztett, virtuális versenymérnök ad automatizált és személyre szabott tanácsokat a felhasználóknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában