Felmérés

2022.10.05. 12:13

Kedvezőbb lehetőségek - Jó élni Győr-Moson-Sopronban és a régióban

Győr a harmadik legélhetőbb nagyváros Budapest és Veszprém után, Tatabánya a 15. a Takarék Index legfrissebb felmérésében. Az első főváros százas pontjához képest a második 78,9-et, a harmadik 68,9-et kapott, Tatabánya 45,6-et.

Gyurina Zsolt

Az ország legélhetőbb járásainak listáján a vezető Budapest után a Kisbéri a 8., a Tatai a 10., a Győri a 13., a Kapuvári a 14. helyezett, nagyjából feleannyi ponttal, mint a listavezető. A Győri járás a helyezésén hármat rontott, pontszámán 50,6-ről 51,8-re javított. Érdemes kiemelni, hogy Győr magasabb pontszámot kapott több kategóriában is, mint a járás, amelynek központja. A részmutatókat tekintve a megyeszékhelyek között az oktatásban Győr az első, megelőzve (ez nagy szó!) Budapestet és Veszprémet. A vásárlási lehetőségek terén a főváros után Győr a második – Tatabánya a negyedik –, a munkaerőpiaci helyzetet vizsgálva szintén második, de hasonló pontszámmal, mint az első helyezett főváros.

A régió járásai

Győr-Moson-Sopron az élhetőségi lista két területén szerepelt igazán jól. Az oktatás kategóriában a Győri a 3., a Kapuvári a 7., a Pannonhalmi a 8. helyezett lett. A tavalyi listához képest Győr egy helyett rontott, Kapuvár viszont új a legjobb 10 között; kikerült viszont onnét Sopron. Az élen álló megyeszékhelyek és nagyobb városok környékére jellemző, hogy magasak az általános iskolai kompetenciaszámok és kiemelkedő az óvodai ellátottság.

Biztonság és magasabb fizetés 

A másik terület, amelyben a régió jól teljesít, a munkaerőpiac: a Győri járás az 5. (egy éve a 6. volt), a Csornai a 9. (tavaly a 8.) a vezető Budakeszi mögött. Az első tízben csupa főváros környéki település található. Jól szerepelt a régió a közbiztonság kategóriában, a Tatai járás a 7., a Kisbéri a 8. lett, alacsony volt a bűnözés az Óvári és a Győri járásban, kicsit magasabb Pannonhalma térségében, még magasabb Sopron környékén és a Rábaközben. 

A városokban több a kulturális rendezvény 

A kulturális pontszámot az egységnyi területre jutó könyvtárak, moziférőhelyek, múzeumi kiállítások és kulturális események száma alapján határozták meg a szakértők. A Covid-járvány miatt jelentősen kevesebb volt a rendezvény, azonban a nagyobb városokban több lehetőség maradt. A kulturális ellátottságot tekintve régiónk kiemelkedően teljesített, főleg a két megyei jogú város. A boltok számát tekintve jól áll a megye, kicsit lefelé lóg ki a Téti és a Kapuvári járás. Észak-Dunántúlon az ingatlanok drágábbak, mint az ország többi részén, csak a bakonyaljai, sokorói falvak számítanak némileg olcsóbbnak. Logikus: az élhetőbb, több munkát kínáló településeken többen szeretnének élni, ez pedig felveri az árakat. 

Drága ingatlanok 

Összességében véve az Észak- Dunántúl több részterületet tekintve is magasabb pontszámot szerzett, mint a többi: az oktatás, a kultúra, az egészségügy, a vásárlási lehetőségek és a munkaerőpiaci mutató is kedvezőbb, viszont kifejezetten nehéz ingatlanhoz jutni. A kisebb járások elsősorban az alacsony bűnözésnek és a jobb megfizethetőségnek köszönhetik előkelő helyezésüket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában