Az adatokban még nem látszik a válság

2022.10.01. 17:51

A megyék között Győr-Moson-Sopronban a legjobb a munkaerőpiaci helyzet

Egyelőre nem látszik a válság, egyszázalékos Győr-Moson-­Sopron megyében a munka­nélküliség a munkavállalói korú népességet tekintve. Az energiaárak és az egyéb gyártási költségek növekedése miatt azonban várható, hogy egyre több mikro- és kisvállalkozás kerül nehéz helyzetbe.

Gyurina Zsolt

A szeptemberi adatok szerint a pályakezdők is könnyen el tudnak helyezkedni. Képünk az idei győri karrierbörzén készült, amelyet a Széchenyi István Egyetemen rendeztek. Fotó: Kisalföld-archívum

– Még mindig munkaerőhiányt tapasztalunk: a jól képzett, megfelelő gyakorlattal rendelkező munkatársak továbbra is keresettek – értékelt Kalmárné dr. Hollósi Erika, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára. – A megyei munkaerőpiac a szakképzett munkavállalók szempontjából rugalmatlan: ha valaki több éven keresztül egy adott szakmát tanult, gyakorolt, nehezen tud egyik napról a másikra egy új szakmában jól teljesíteni – mondta.

Kalmárné dr. Hollósi Erika úgy vélte, hogy rövid távon nem változik a megyei munkaerőpiac: a hiányszakmákban már eddig is magas béreket fizettek a munkaadók. Igaz, ezek a hazai viszonylatban magas munkabérek még mindig elmaradnak az ausztriai bérektől. 

A legjobb a listán

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szeptemberben Győr-Moson-Sopronban 3177 álláskeresőt tartott nyilván, 40 fővel többet, mint egy hónappal korábban. A kétezres évek óta ismert adatok alapján ez az egyik legalacsonyabb (részletek a táblázatban), és messze a legalacsonyabb az ország megyéi között. Ebből a bő háromezerből 85 volt a pályakezdő. Ez egyébként 2021 szeptemberében 63-mal több volt. A megye gazdaságilag aktív népességéhez viszonyítva ez 1,3 százalékos, a munkavállalási korú népességhez képest 1 százalékos munkanélküliség.

A hónap folyamán bejelentett nem támogatott új álláshelyek száma 1003, 185-tel több, mint augusztusban. A támogatott új álláshelyek száma 384, ez 330-cal több, mint augusztusban. A bejelentett betöltetlen álláshelyek száma 3872, ez 335-tel nőtt egy hónap alatt. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz beérkezett bejelentések szerint volt egy 40 fős csoportos létszámleépítés is szeptemberben.

Kulcskérdés a képzés

– Kiszámíthatatlan gazdasági folyamatokkal kell szembenéznünk – folytatta elemzését Kalmárné dr. Hollósi Erika kamara­titkár. – Az energia­árak és az egyéb gyártási költségek növekedése előrevetíti, hogy egyre több megyei, főleg mikro- és kisvállalkozás nehéz helyzetbe kerül, egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a költség- és a munkaerő-hatékonyságra.

Az energiamegtakarítás, energiahatékonyság egyre fontosabb lesz. A munkaerőpiac gondjaira a magas színvonalú duális képzés ösztönzésével válaszolnak. Mint mondta: a vállalkozások érdeke, hogy a náluk gyakorlati képzésben részt vevő tanulók jól, sőt kiválóan megtanulják a szakmát, és a cégek olyan körülményeket teremtsenek a fiataloknak, hogy a képzőhelyen maradjanak a tanulóévek után is.

Továbbra is jó értékek

Szeptemberben hazánkban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,8 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Vas, Komárom-Esztergom és Veszprém is. Szeptemberben Magyarországon 238,2 ezren kerestek munkát (112 ezer férfi és 126 ezer nő), ami az előző hónapok negatív rekordjához képest kismértékű emelkedést jelent, de továbbra is nagyon alacsony. Egy éve ez 12 ezerrel volt több.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában