Stratégiai terv, támogatások

2022.09.23. 21:23

Informatív gazdanapot tartottak Kapuváron - fotók

Szakmai rendezvényt tartottak tegnap Kapuváron, a programon az öntözés és az agrártámogatások voltak a középpontban.

Kustor Réka

Az MKB Bank, a Takarékbank és az Agro Profi Kft. közös szervezésében rendeztek tegnap szakmai napot a Garta vendéglőben. Az esemény témája a „precíziós gazdálkodás szerepe hazánkban, az öntözés korszerűsítése és a rábaközi öntözési közösségek létrehozása” volt. A jól felkészült előadók tájékoztatása nyomán hasznos információkhoz juthattak a vendégek.

Az aszályos időszak kapcsán most még inkább előtérbe került az öntözővíz jelentősége. Érdekesség, hogy Magyarországon bár 800 ezer hektár mezőgazdasági terület alkalmas rá, 100 ezer hektárnyi területen öntözünk rendszeresen, az előirányzat ennek a megnégyszerezése. Az öntözésfejlesztésről is közelebbi képet kaptunk, de új szemszögből segítheti a gazdálkodókat a mezőgazdasági területek drónnal való feltérképezése is.

Az előadók egyike volt Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár. Elmondása szerint az elmúlt egy évben szétosztott 1570 milliárdnyi vidékfejlesztési támogatásból 500 milliárd került az állattartó telepekre, közel 200 milliárd kertészetekhez, több mint 400 milliárd élelmiszeripari fejlesztésekre, hogy a nagyobbakat kiemeljük.

Felmerült a hallgatóság részéről az öntözéssel kapcsolatban a Rába szabályozásának fontossága, melyre az államtitkár kifejtette: minden térségnek megvannak a maga sajátosságai és mindegyikre készült külön-külön stratégia, ütemezett feladatokkal. Várják az ezzel kapcsolatos döntést, majd kitért a támogatásokra is.

„Olyan agrárstratégián dolgozunk, amiből gazdaságfejlesztés, hozzáadott érték és fenntarthatóság születik. A termeléshez kiszámítható jövő szükséges. Így készült a közös agrárpolitikának a stratégiai terve, ez határozza meg 2023. január 1-éjtől az előttünk álló támogatási lehetőségeket. Zászlóshajója a programnak a feldolgozóipar, a beruházási támogatások, de vannak új elemek is, mint a gazdaság átadása, generációváltás és fiatalgazda-támogatás – mondta. Kiemelte: az öntözésfejlesztésre, vízgazdálkodásra, öntözési közösségek létesítésére vannak pályázati felhívások, illetve hangsúlyozta, fontos lesz az együttműködés és a tudásátadás is, hisz az agráriu- mot utolérte a digitalizáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában