Megváltozott piac

2022.09.23. 21:11

Egyre hosszabb ideig tart eladni egy családi házat Győr-Moson-Sopron megyében is

Bár a kínálat bővül a piacon, az értékesítési idő jelentősen nőtt. A rezsi fontos tényező, az energetikailag korszerűtlen ingatlanokért nem kapkodnak a vásárlók.

Ollári Gergely

Illusztráció: Pixabay

A családi házaknál változó a kínálat, kevés a piacon a korszerű ingatlan. A legtöbb épület 25–30 évvel ezelőtt vagy még régebben épült és nem esett át energetikai felújításon. – Utóbbiakra szinte nulla a kereslet a piacon. Ez elsősorban a magas rezsinek, illetve a hitelkamat-változásoknak a következménye. Aki nagyobb családi házat szeretne vásárolni, és nincs pénze korszerű ingatlanra, az magas kamatra nem szívesen vesz fel hitelt – árulta el lapunknak Bubla Zoltán ingatlanszakértő.

Bubla Zoltán ingatlanszakértő elmondta lapunknak: egy ház rezsiköltsége jelentősen befolyásolja továbbá, mennyi időbe telik eladni egy családi házat. Amelyiknél magas ez az összeg, annál tovább tart az értékesítés. Jellemző az is, hogy az eladók túlárazzák az ingatlanjukat, nem számolva azzal, hogy a vevőnek költenie kell majd energetikai felújításra.

 

Ilyen eladásra váró, öregebb családi házak elsősorban a kisebb településeken fordulnak elő, főleg megyénk középső és délkeleti részén. Ezek általában mind korszerűsítésre várnak. Az országhatárhoz közeledve azonban egyre több családi házon tűnnek fel napelemek, és látszik az is, hogy frissen vannak szigetelve.

Jó pár éve az is tapasztalható, hogy már nem a telek nagyságától függ az ingatlanok ára. Az pedig bátran kijelenthető: amióta a rezsi fontos tényező lett, kevesebb családi házat sikerül eladni, azt is hosszabb idő alatt, főleg a többi ingatlantípushoz képest (részletek címlapunkon található grafikánkon). 

Sok a többgenerációs ház

Egy új rendelet szerint a többgenerációs házakban élők nagyobb mennyiségű gázhoz juthatnak kedvezményes áron. Ehhez a település jegyzőjétől hatósági bizonyítványt kell szerezniük. Az egy mérőóra alatt található lakásokra (maximum négyre) egyesével lehet igényelni a támogatott gázmennyiséget. Ez valószínűleg sokakat érint, mivel, ahogy ingatlanszakértőnk is alátámasztotta, a családi házak nagy százaléka többgenerációs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában