Felbukkantak a kontárok

2022.09.16. 22:53

A jó szakemberre érdemes várni - Tanácsok a soproni kamarától

A rezsit érintő bejelentések miatt sokan terveznek fűtés-korszerűsítést, hőszigetelést és nyílászáró-­cserét. Fontos, hogy leinformálható szakemberhez forduljunk, és szerződés is készüljön a munkáról, mert vannak ügyeskedők a piacon – figyelmeztet a Soproni Kereskedelmi és Ipar­kamara.

Bódvai Ildikó

Kóti Imre és kollégái egy befejezés közelében lévő ház utómunkálatait végzik Sopronban. Fotó: Máthé Daniella

- Az építési és felújítási munkákba a támogatásoknak és a lépéskényszernek köszönhetően még azok is belevágnak, akik korábban nem vezényeltek le hasonló építőipari munkálatokat. Sajnos a szakemberhiány és sok-sok hetes várólisták hatására az ügyeskedők is megjelentek a piacon. Ezt az egyre több panaszos, megkárosított ügyfél megjelenése jelzi kamaránknál – kezdte Horváth Vilmos a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. 

Kóti Imre húsz éve foglalkozik festéssel és homlokzati hőszigeteléssel. Azt mondja, rengeteg a munka, ők például csak jövő tavaszra vállalnak új megbízást. Korábban Ausztriában dolgozott, 2017-ben pedig itthon kezdett vállalkozásba, hét alkalmazottja van. 

- Én is azt mondom, óvatosnak kell lenni a szakember kiválasztásánál, mert sok ügyeskedő meglovagolja a mostani helyzetet. Hirdetésekben és a Facebookon ajánlják magukat, mindenre megoldást kínálnak, de ritkán végeznek minőségi munkát. Sok olyan esetünk van, amikor nekünk kell kijavítani, vagy befejezni azt a munkát, amit a semmiből előbukkant "vállalkozók" maguk után hagytak. Ez pedig a megbízónak a bosszúság mellett pluszköltséget is jelent - mondta Kóti Imre. 

Kóti Imre húsz éve foglalkozik festéssel és homlokzati hőszigeteléssel. Azt mondja, rengeteg a munka, ők például csak jövő tavaszra vállalnak új megbízást. Fotó: Máthé Daniella
 

A szakember arra is figyelmeztet, hogy legyen gyanús, ha valami túl olcsó és persze az is, ha az ár elrugaszkodott a valóságtól. Érdemes több helyről árajánlatot kérni és a kamaránál, vagy ismerősökön keresztül leinformálni a kivitelezőt. A korszerűsítésről viszont nem szabad lemondani, mert a megtakarítás érezhető mértékű. 

- Egy húsz centiméter vastag homlokzati hőszigetelés 20-30 százalék energiamegtakarítást jelent, ami tovább növelhető, ha nyílászárócserével és tetőszigeteléssel egészül ki a felújítás. Az építőanyag árak folyamatosan emelkednek, ezért érdemes most bevásárolni, akkor is, ha a szakember későbbre vállalta a munkát - tette hozzá Kóti Imre, aki éppen Bors Imre befejezés előtt álló családi házának utómunkálatait végezte. 

A tulajdonos maga is az építőiparban dolgozik, sok mindenkit ismer, korábban mégis belefutott egy kontárba. Ő is azt mondja, csak leinformálható vállalkozót bízzunk meg a munkával. 

Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. 
 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján egy lekérdezhető adatbázisában bárki ellenőrizheti az építőipari céget adószám és név alapján. Fontos, hogy kellő referenciával rendelkező szakemberrel dolgoztassunk, függetlenül az elvégzendő munka nagyságától és fajtájától. A munkálatok megkezdése és bármilyen összeg kifizetése előtt kérjünk árajánlatot és kössünk szerződést.

- Az építőiparban például a tisztességes vállalkozók árajánlat és szerződés nélkül bele sem kezdenek egy felújítási munkába, hiszen jól tudják, hogy a kivitelezői szerződés az ő érdekeiket is védi, tartalmazza mindkét fél jogait és kötelezettségeit. Ha a két fél szerződésben rögzíti a határidőket, fizetési feltételeket, megfelelő biztosítékokat adnak, kitérnek a kötbérfizetésre és a szerződés felmondásának lehetőségeire, úgy vélem megelőzhetik a későbbi vitákat és pereskedéseket – jegyezte meg a kamarai elnök. 

Ha mégis megtörtént a baj, az általános, klasszikus fogyasztóvédelmi ügyekben a megyei kamarák mellett működő Békéltető Testület kínálhat megoldást, a kimondottan építőipari hibás teljesítésekre pedig a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv. Az első egy ingyenes mediátori tevékenység, ahol a tárgyalás célja az, hogy a két fél közös megegyezéssel rendezze a vitát, a TSZSZ eljárásért viszont szakértői díj fizetendő, ahol a díj a vitatott összeg bruttó értékének  egy százaléka, minimum bruttó 60 ezer forint.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában