15 ezer tonna sajt a cél idén

2022.09.28. 17:29

A biogázüzem is rásegít a fűtésre az Óvártejnél

A boltban járva nap mint nap meghökkenve nézünk az élelmiszerárak emelkedésére: mindeközben az élelmiszeripari vállalkozások is szenvednek az emelkedő rezsiköltségektől, egekbe ugró nyersanyagáraktól. Az Óvártej Zrt.-nél érdeklődtünk, hogy miként tudnak takarékoskodni és milyen jövőt jósolnak.

Mészely Réka

A gázkazánok működéséhez saját biogáz is hozzájárul a fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan – hangsúlyozta Carlo Volpe cégvezető. Fotó: Kerekes István

Hiába a pandémia, a jelenlegi válság, a mosonmagyaróvári Óvártej Zrt. évről évre növelte termelési kapacitását: idén 15 ezer tonna sajt gördülhet ki az üzemből, míg öt éve ennek csupán felét termelték. Ugyanakkor Carlo Volpe cégvezető arra számít, hogy a nyári főszezon után csökkenni fog a kereslet.

Az emblematikus mosonmagyaróvári üzemnél, amely mára olasz tulajdonban van, hárommilliárd forintos fejlesztés zajlik. Az új, napelemmel felszerelt üzemcsarnokon túl modern szennyvíztisztító épül biogázüzemmel: ezáltal egyrészt nem terhelik majd a városi szennyvízhálózatot, másrészt az iszapból biogázt is termelnek, mely várhatóan a vállalkozás gázfogyasztási igényeinek tizedét tudja majd megtermelni, sőt, hőenergia is keletkezik, amit szintén felhasználnának.

– A villany- és gázszámláink az előző évhez képest mintegy a háromszorosára emelkedtek. A gáz esetében arra számítunk, hogy ötszörös is lehet az ára. Az áramszolgáltatóval kötött szerződésünk decemberben jár le, várhatóan az is duplázódni fog. És ezek az emelkedések nemcsak nálunk, a termelőknél is jelentkeznek: tavaly augusztusban a tejért literenként 108 forintot fizettünk, most közelítünk a 200 forinthoz. Ezek megtakarításokra sarkallnak bennünket – sorolta a cégvezető.

A sajtgyárból Európa szinte összes országába jutnak el termékek, de ázsiai érdeklődők is vannak. – Egyelőre teljes termelési kapacitással tudunk menni. Munkaerőhiány van, keresünk munkatársakat. Év elején volt béremelés, és most újabb emelést tervezünk, hogy segítsük enyhíteni az infláció hatásait a dolgozóink számára – hangsúlyozta még Carlo Volpe.

A gázkazánok működéséhez saját biogáz is hozzájárul a fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan – hangsúlyozta Carlo Volpe cégvezető. Fotó: Kerekes István
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában