A sokszínűség gazdagít

2022.08.23. 14:31

Majdnem tízmilliárd euróval gazdagítják az osztrák GDP-t a bécsi migráns vállalkozások

A sokszínűség gazdagít – ez is lehetne a konklúziója a Bécsi Gazdasági Kamara legújabb felmérésének, amelyben a bevándorló hátterű vállalkozások gazdasági jelentőségét mérték fel. A nem osztrák állampolgárok illetve nem Ausztriában születettek által alapított cégek összességében csaknem tízmillárd euróval járulnak hozzá az osztrák GDP-hez.

A legtöbb migráns vállalkozás a kereskedelemben tevékenykedik Fotó: Eurocomm-PR / Regina Hügli

Bécsben jelenleg 34 ezer olyan vállalkozás működik, amelyet olyasvalaki alapított, aki nem Ausztriában született vagy nem osztrák állampolgár. Ezek az úgynevezett migráns vállalkozások, amelyeknek most először mérték fel a gazdasági jelentőségét. 

A Bécsi Gazdasági Kamara összegzése szerint ezek a vállalkozások 6,4 milliárd eurós éves forgalmat bonyolítanak le és 7,45 milliárd euró bruttó hozzáadott értéket termelnek. Ez azt jelenti, hogy 8,3 milliárd euróval járulnak hozzá a bécsi bruttó regionális termékhez és csaknem tízmilliárd euróval az osztrák GDP-hez. 7.400 vállalkozást olyanok alapítottak, akik osztrák állampolgárok ugyan, de nem Ausztriában születtek. 4.500 céget szlovák, 3.800-at román és 2.600-at német állampolgárok hoztak létre. 

A migráns vállalkozások munkaadóként is jelentős szerepet töltenek be: közvetlenül 21 ezer embert foglalkoztatnak, indirekt pedig 45.500 munkahelyet teremtenek Bécsben. Ráadásul évente 3,7 milliárd euró adót és járulékot fizetnek be a város illetve az állam kasszájába. 

A legtöbb migráns vállalkozás a kereskedelem terén tevékenykedik és évente 1,8 milliárd euró hozzáadott értéket termel. A második helyen az ingatlankereskedelem áll 760 millió euró hozzáadott értékkel. Ezt a szabadúszóként nyújtott műszaki szolgáltatások (708 millió euró), az építőipar (694 millió euró), az egyéb gazdasági szolgáltatás (642 millió euró) és a szállásadás és vendéglátás (510 millió euró) követi. 

A felmérés kapcsán Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy a migráns vállalkozásoknak nemcsak a gazdasági jelentősége nagy, de a sokszínűség óriási előnyt jelent a bécsi gazdaság számára. Ennek köszönhetően Bécs gazdasága könnyebben vészelte át a pandémia éveit és még a járvány ideje alatt is évente több mint kétszáz külföldi cég telepedett le az osztrák fővárosban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában