Növényvédelem

2022.08.10. 13:32

Ismét permetezni kell a diófákat

A jelentős felmelegedés újra előhozta a dióburok-­fúrólegyeket, ezért eljött az ideje a másodszori permetezésnek – hívta fel a figyelmet a gyümölcsösben elvégzendő munkára dr. Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó.

Bódvai Ildikó

Fotó: Szalay Károly

A Kisalföldben három héttel ezelőtt jeleztük az első permetezés szükségességét, most pedig a másodszori védekezés megtételére hívja fel a diófával rendelkező kerttulajdonosok figyelmet dr. Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó.

Július elején számoltunk be róla, hogy az egyik virágvölgyi gyümölcsöskertben a szakember közreműködésével sikeres kísérletek zajlanak a dió korai hullását, feketedését okozó kártevő, a dióburok-­fúrólégy ellen. A védekezés fontos része az apró, csíkos szárnyú legyek csúcsrajzáskor történő, évente kétszeri permetezése. Az első permetezésen már túl vannak a soproni szakember iránymutatásait követők, most pedig elérkezett a második ideje is.

– Az általunk alkalmazott módszer nagy előnye, hogy idősebb, nagy termetű diófák esetében is használható. A védekezéshez egyfajta csalianyagot használunk, a 2021-ben engedélyezett Combi-Protec hatásjavító készítményt, amely a cseresznyelégy és a dióburok-­fúrólégy ellen is hasznos eszköz. A szer nagy mennyiségű növényi kivonatot és kétféle cukrot tartalmaz. Ebbe kell belekeverni a Mospilan 20SG vagy Gazelle rovarölőt. A permetezést a fa elérhető magasságáig kell elvégezni, mert a csalira úgyis lejjebb jönnek a legyek – ismételte meg tanácsait a szakember.

Hozzátette, akik csak rovarölő szert használnak, „csali” nélkül, azoknak is ezekben a napokban kell permetezniük, mert a jelentős felmelegedés ismét tömegesen előhozta a legyeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában