A minőség jó, de a mennyiség kevesebb

2022.08.16. 13:41

Előbb érik a szőlő, korábban szüretelnek Győr-Moson-Sopron megyében

A kánikula és a kevés csapadék miatt korábban kezdődött idén a szőlőszüret. Az első fajta, az Irsai Olivér minősége jó, mennyisége kissé elmarad a tavalyitól. A legtöbb helyen a nagy részét már géppel takarítják be, a kézi szedéshez nehéz embert találni.

Bódvai Ildikó–Simon Roberta

Fotó: Szalay Károly

Tavalyhoz képest egy héttel korábban, tegnap kezdődött meg az Irsai Olivér szürete a Soproni borvidéken. – Jó az idei termés, mind a mennyiséget, mind a minőséget illetően. Erős közepes évjárat lesz a 2022-es, nem olyan kiemelkedő, mint a 2021-es, amikor magas cukor- és optimális savtartalommal szüretelhettünk – mondta Taschner Kurt. A soproni borász ismét az elsők között kezdte meg tegnap hajnalban a szüretet a Fertő tóra néző Ranisch-dűlőben. Hat hektáron takarították be az Irsai Olivért.

– Öt permetezéssel letudtuk a védekezést, mert a hőhullámokat szerencsére a kórokozók sem szeretik. Láthatóan sok a termés, de a bogyók apróbbak a szokásosnál, ezért csak a préselés után derül ki, hogy mennyi mustot ad a szőlő – tette hozzá. Taschnerék idén is kombájnnal szüreteltek. Kurt azt mondja, kézi szedőt alig találni, de a kombájnos szüret költségei is emelkedtek. – A sok pluszkiadás miatt emelkedni fog a bor ára is, de közel sem olyan mértékben, mint más élelmiszereké – vélekedett a borász. Azt is elmondta, pár nap múlva a korai piros veltelini szedésével folytatódik a szüret, ezen a héten be is fejezik.

– A Pannonhalmi borvidéken augusztus 15-én kezdődött a szőlőszüret a legkorábbi fajtával, de a területi adottságok és egyéb tényezők miatt mi öt nappal megelőztük a többi borászatot – fejtette ki lapunknak ifj. Pécsinger János, a Pécsinger Szőlőbirtok ügyvezetője. – Természetesen ez nem gyorsasági verseny, pontosabban az, de nem a szőlősgazdák között, hanem az idővel. Igyekeznünk kellett, mert az Irsai Olivér jellegzetessége, hogy viszonylag gyorsan veszít a savértékéből, ugyanakkor a cukorfoknak már megfelelőnek kell lennie. Ahhoz, hogy kellően intenzív, savakban gazdag, de mégis gyümölcsös, illatos bort tudjunk készíteni, muszáj volt előbb kezdeni – tette hozzá.

Az irsai sokak kedvence

– Az Irsai nagy része már a tartályokban van, még egy-két nap és befejezzük a szedést. A következő fajtát huszadika körül kezdjük szüretelni, ami előreláthatólag a cserszegi lesz. Azért is siettünk az Irsai szedésével, mert már elfogyott a tavalyi borkészlet belőle, és a vásárlóknak nagy kedvence, így alig várják az idei első újbort – emelte ki János.

Eltérő aszálykárok

– Az aszály ellenére a minőségre nem lehet panaszunk. Ugyanakkor nemcsak lokális, hanem országos probléma a csapadékhiány. Mi még szerintem szerencsésebbek vagyunk, az Irsai tekintetében húsz százalék körüli veszteség könyvelhető el, ami még reális. Van, ahol sokkal magasabb ez a szám, főleg a felpéci, kajárpéci vonulatokban volt erősebb az aszály – tette hozzá az ügyvezető.

Laboratóriumban vizsgálják a mustot

A Pécsinger-birtokon 80 hektáron kilenc fehér- és öt kékszőlő-­fajtát termesztenek. Ekkora területen és a minőség megtartása érdekében géppel szüretelnek.

– Vannak olyan borfajták, ahol elengedhetetlen a kézi szedés, de a nagy részét géppel szüreteljük. Folyamatosan figyeljük a fajták érettségi állapotát, nemcsak szemre és kóstolásra döntjük el, mikor jó a szőlő, hanem laboratóriumban is vizsgáljuk a must értékeit – mondta Pécsinger János.

A győrújbaráti szőlőbirtok folyamatosan integrál be újabb területeket, és idén is terveznek az üzemben kapacitásbővítést.

A Pannonhalmi borvidéken a szüret dandárja augusztus végén indul be. A rajnai fajtákat szeptember közepén, végén szokták szedni, ami, úgy tűnik, idén szintén korábban lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában