Okos játszótér, permetező drón, tehenészet

2022.07.03. 09:28

Öt éves az 5G Koalíció - Győr-Moson-Sopron megyében is sok pilotprogram indult útjára

Korunk egyik legmeghatározóbb technológiai újdonsága számos ágazatban hoz hatékonyságot és életminőséget javító változásokat, többek közt a közlekedésben, az iparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben vagy az energiagazdálkodásban is.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

A mára 89 tagszervezetet számláló 5G Koalíció (5GK) azzal a céllal alakult meg, hogy Magyarország a világ élvonalába tartozzon az 5G bevezetése, elterjedése és gyakorlati alkalmazása területén - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) vasárnap.

Az 5GK első fél évtizedes munkájával hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország a legfelkészültebb országok közé kerüljön Európában az 5G területén - emelték ki közleményükben. Hozzátetteék, az 5G Koalíció hat munkacsoportban végzi munkáját 230 hazai szakértő részvételével. 

Az 5GK eddigi munkájának is köszönhetően az 5G területén mára Magyarország az egyik legfelkészültebb ország Európában a DESI (Digital Economy and Social Index) 2021-es mutatója alapján. 

A tagok aktív részvételével az ország több pontján számos ipari-ágazati felhasználást támogató pilotprogram indult útjára egyetemi és ipari környezetben. 5G-re épülő intelligens közlekedési esetek tesztelése kezdődött el több helyszínen. Győrben egy okos játszótér kialakítása zajlik, ahol 5G-hálózatba kapcsolt közlekedési eszközök, a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán pedig 5G-hálózatba kapcsolt járművek segítségével nyílik lehetőség különböző közlekedési szituációk tesztelésére.

Mosonmagyaróváron egy magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági permetezési drónt kapcsolnak össze 5G-n keresztül kommunikáló földi szenzorokkal egy blokklánc-alapú platform segítségével. A Mezőhegyesi Ménesbirtokon a tehenészet épületét beltéri 5G-hálózattal fedték le, melyen később 5G-re épülő takarmányozási, állategészségügyi, termelésfelügyeleti tevékenységeket próbálhatnak ki. Sopronban egy hazai iparvállalat termelésfelügyeletének, termék-minőségbiztosításának 5G-alapú kiváltását és a munkafolyamatok kiterjesztett és virtuális valóságra (AR/VR) épülő támogatását tesztelik. Kecskeméten közvilágítási infrastruktúrára telepített 5G kiscellás bázisállomás létesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában