A Mosoni-Dunát ünnepelték Győrben

2022.07.02. 21:43

Hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi Egyetem, az egyetemért alapítvány és a tecnológiai minisztérium

Széchenyi István Egyetem a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával összefogva egy komplex vízgazdálkodási és fenntartható fejlesztési programot dolgozott ki. Az Insula Magna projekt eredményeit mutatták be szombat este a Bridge Hallgatói és Oktatói klubban.

kisalfold.hu, MTI

Fotó: Rákóczy Ádám

Fotó: Rákóczy Ádám

Dr. Knáb Erzsébet a a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően egy film segítségével úgy láthattuk a Dunát, mint csak a madarak. 

A rendezvényen előadást tartott Palkovics László technológiai és ipari miniszter a projekt kezdeteiről, az összefogásról és a jövőről, valamint a minisztérium új feladatairól beszélt.

Magyarországnak van elegendő vize, de nem mindegy, hogy a vízkészlettel hogyan bánunk - emelte ki. A tárcavezető az Insula Magna programot, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium szerkezetét (TIM) bemutató előadásában kiemelte: a Szentendrén és Solymáron kialakult vízellátási gondokat technológiai probléma okozza, nem az, hogy nincs elég víz.
A miniszter a 2021-ben indult Insula Magna programról elmondta: az a felelősségünk, hogy legyen újra víz a Szigetközben és a Csallóközben.
A program jövőképe az, hogy a Szigetköz ökoszisztémája olyan legyen, mint az 1800-as évek elején volt, csak más funkcionalitással - szögezte le.
Kifejtette: a programmal azokat a lehetőségeket is próbálják megmutatni, a vizet miként lehet fenntartható módon használni a sportban, a turizmusban, az innovációban, vagy a kutatásban.
Palkovics László kiemelte, hogy a Szigetköz és a Csallóköz deltája egy "csoda" a világban, a lehetőségeit pedig értelmes módon kell kihasználni.
A programot az Európai Unió és a kormány is támogatja - mondta. Hozzátette, hogy a szlovák féllel is kiváló az együttműködés, a politikai támogatás "abszolút létezik".
Palkovics László beszélt arról is, hogy a TIM-nek két központi tevékenysége van. Az egyik a technológiához való hozzájárulás, mivel Magyarország egy high-tech ország. Kilenc technológiai platform működik, ezek között szerepel a fenntarthatósági technológiai platform. A másik központi tevékenység az iparfejlesztés, hiszen nem mindegy, hogy milyen módon fejlődik az ország. Éppen ezért ide tartozik a környezetvédelem és a klímapolitika is - mondta.

Az ünnepségen a TIM részéről Palkovics László együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetemmel és a felsőoktatási intézményt működtető Széchenyi István Egyetemért Alapítvánnyal. A dokumentumot az egyetem részéről Filep Bálint elnök, az alapítvány részéről pedig Knáb Erzsébet kuratóriumi elnök látta el kézjegyével.
Palkovics László a dokumentumról elmondta, hogy a TIM minden olyan komoly technológiai ipari céggel, szervezettel köt megállapodást, amely a következő négy évre "rendezi a viszonyokat" és ezek között a modellváltó egyetemek komoly szerepet töltenek be. Hozzátette, hogy a jövőben a helyi ipar képviselőivel is aláírnak ilyen megállapodást.

Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy a véneki torkolati műtárgy elkészültével a Mosoni-Duna újra megtelt vízzel, a beruházás a térség szoros összekapcsolódására példa.

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja azt emelte ki, hogy a megyeszékhely számára meghatározó fejlődést jelent a Mosoni-Duna vízszintje, ugyanakkor Magyarország számára még vannak kihívások. Hozzátette: három, vagy négy műtárggyal az Öreg-Duna medre az ország legnagyobb édesvízi tározója lehetne. Beszédében kiemelte, nem elég még a víz, ki fog állni azért hogy Magyarország legnagyobb édesvízi tározója fel legyen töltve. 

Pintér-Péntek Imre kamarai elnök "A zöld kék Sziget" koncepcióját osztotta meg. 

Az este további részében a Mosoni-Duna partján mond pohárköszöntőt dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere és Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere. Sárai-Szabó Kelemen perjel megáldja a vizet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában