Közepes termésre számítanak a gazdák

2022.06.29. 08:11

Győr-Moson-Sopron megyében 20 ezer hektár őszi árpa aratásával kezdődött a betakarítás

Országosan megkezdődött az aratás: közepes termésmennyiségre számítanak a gazdák. Az őszi árpa és a búza például az előzetes becslések szerint 5–7 tonnát adhat hektáronként.

Cs. Kovács Attila, Ollári Gergely

2020.07.14. Magyaratád A magyaratádi Barátság szövetkezet dolgozói összesen 380 hektáron takarítják be a búzát. Keddig mintegy 150 hektáron aratták le a gabonát. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen: Felvételünkön Deckert József szárítókezelő,lapátol, Laczkovics Sándor, a szövetkezet elnöke a kalászt nézi,Horváth Gyula kombájnos

Fotó: Lang Róbert

Péter-Pál napja ugyan még csak ma van, de egy héttel ezelőtt megyénkben is megkezdődött az aratás. A nagy meleg miatt előbb értek a gabonák, emiatt indultak el a kombájnok is előbb. – A mostani extrém meleg különös figyelmet igényel a gazdáktól a betakarításnál – közölte Nagy István agrárminiszter. Kiemelte: az aszály komoly terméskiesést okoz, leginkább az alföldi területeken. Az őszi árpa nem hoz túl jó eredményt, de az országos átlagnál a térségben jobb a termés. 

– Az árpa betakarítása lassan befejeződik, közepes alatti eredményre számítunk – mondta lapunknak Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

– A korai búzák aratása is kezdődik hamarosan, de a nagy meleg a szemeknek nem tesz jót. Egyelőre a kukoricában bízhatunk és a napraforgóban, azokra jókor jött csapadék – fogalmazta meg tapasztalatait lapunknak Németh Gergely, az agrárkamara megyei elnöke. 

Pethő Zsolt tegnap az őszi árpát aratta volna Szanyban, de a munkát megakadályozta a hétfő éjszakai csapadék. Fotó: Cs. Kovács Attila

Kollégája, Szabó Lajos megyei főfalugazdász részletezte az eddig beérkezett adatokat. Eszerint múlt hét közepén kezdődött megyénkben az őszi árpa aratása, jelenleg a munkálatok elején járnak, közben némi facéliát is arattak. 

Nyári betakarítású növény megyénkben több mint százezer hektárnyi van. Ebből közel húszezer hektáron őszi árpa, aminek az aratásával – az időjárástól és a kapacitástól függően – várhatóan a jövő hét második felére végeznek a gazdák. Azt követi majd a repce és a búza. 

Ez a mag már jó helyen van, mutatta meg a betárolt őszi árpát Pethő Zsolt. Fotó: Cs.K.A

– A kánikula nálunk nem okoz kárt. A kevésbé érett növényeknél ugyan a hőség hátrányt jelent, de megyénkben az időjárás szerencsésebben alakult, mint az ország más területein – részletezte lapunknak a főfalugazdász, aki szerint a hét eleji csapadék csak kisebb gondot okozott az aratásban. Szabó Lajos hozzátette: termésátlagról nagyon korai lenne még beszélni, de a gazdálkodói becslések szerint az őszi árpából 5–7 tonnát jeleznek. 

– Az ország többi részéhez képest azért ez nem lenne rossz eredmény, főként annak tudatában, hogy év elején kedvezőtlen volt az időjárás. A kilátások tehát kedvezőek, de rekordokról valószínűleg nem beszélhetünk. Győr-Moson-Sopron megye várhatóan a jó közepes mennyiséget éri el, ami az országos viszonyok között megbecsülendő – hangsúlyozta Szabó Lajos. 

A Szanyban gazdálkodó Pethő Zsolt hasonló tapasztalatokat szerzett saját birtokán, mint megyebeli kollégái. Aratja már az őszi árpáját, a munkát viszont tegnap megakasztotta a körülbelül öt milliméternyi eső. „Úgy látom, közepes termésmennyiségre számíthatunk, bár nagyon az aratás elején járunk” – jegyezte meg a gazda a Kisalföld érdeklődésére. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában