Kísérletek folynak Mosonmagyaróváron

2022.05.04. 20:35

Magnézium kerülhet a kenyérbe

Hogyan kerül magnézium a kenyérbe? Kutatók egy csoportja most azon dolgozik egy 1,2 milliárd forintos projekt keretében, hogy a búzát különféle tápanyagokkal dúsítsák.

Mészely Réka

A területet száz kísérleti parcellára osztották és azokon kísérleteznek Teschner Gergely kutató és kollégái. Fotó: MR

Fotó: Mészely Réka

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszeripari Karán már több mint két évtizede folynak precíziós növénytermesztési kísérletek. Ezen kutatások nemcsak tudományos eredményeket jelentenek az egyetem számára, hanem megteremtették az alapot számos alkalmazott pályázati tevékenységhez. Ennek folyományaként sikerült több magyarországi innovatív mezőgazdasági vállalkozással közösen egy tápanyagokban dúsított gabona mint funkcio­nális élelmiszer előállítását megcélzó négyéves pályázatban együttműködni gazdálkodókkal, agrárcégekkel.

100 kisparcellán folyik a Kutatás

– A közös munka egyik hozadéka a jelenleg futó pályázatunk. Ennek első lépéseként az egyetem kísérleti parcelláin, összesen 100 kisparcellán végzünk tápanyag-utánpótlási kísérletet, melynek eredményei alapján a partnergazdaságok gyakorlati termelési méretekben fognak tápanyagpótlási, illetve termesztéstechnológiai munkálatokat folytatni. Végeredmény a tápelemekben – elsősorban magnéziumban – dúsított búza lesz. Célunk ezzel, hogy már a funkcionális élelmiszerek alapanyagában, tehát magában a búzában olyan tápanyagok, elemek halmozódjanak fel, amelyek ezáltal természetes úton bekerülnek az élelmiszertermékekbe, így például a kenyérbe – fejtette ki érdeklődésünkre dr. Kovács Attila, a projekt szakmai vezetője.

Összetett vizsgálatok szükségesek

A fenti célok eléréséhez összetett kutatást, vizsgálatokat folytatnak. A kísérletek során folyamatosan figyelemmel kísérik a talaj, a növény és a környezet változásait. Amint azt a kísérletek helyszínén magunk is láthattuk, a vizsgálatokat különböző szántóföldi adatgyűjtő állomásokkal végzik, melyen napi 24 órában folyamatosan gyűjtik a különböző talaj- és meteorológiai adatokat. Ezenfelül az egyetem rendelkezésére álló drónokkal folyamatosan figyelik, monitorozzák a gabonát.

– A munka összetett, ezért különböző szakterületekről érkező kollégáinkat vontuk be a közös munkába, ilyenek például a növényvédelmi, műszaki, informatikai területek. A Széchenyi-egyetem keretén belül lehetőség van ennek a szakembergárdának az összeállítására. Például a drónkutatások területén szoros kapcsolatban vagyunk a győri drónfejlesztő kollégákkal: az ott műszaki, elektronikai területen megvalósuló eszközöket a mosonmagyaróvári területeken teszteljük, alkalmazzuk a mezőgazdasági kutatásokra – emelte ki a projektmenedzser.

Agrárdigitalizációs állomás jön létre

Dr. Kovács Attila tájékoztatása szerint a pályázatok műszer- és eszközbeszerzése, illetve az egyetemi fejlesztések révén egy komplex agrárdigitalizációs referenciaállomás jön létre, amelyben számos különböző technikájú és adattovábbítású eszköz, műszer lesz bemutatható és kipróbálható, mind újabb kutatások, piaci megbízások és a gyakorlati szakemberek számára.

– Ezeken felül a kutatások során itt keletkező tapasztalatokat felhasználjuk, illetve beépítjük az oktatási tevékenységeinkbe is. A szakmérnökképzések – mint a drónirányító és -adatelemző szakképzés, illetve a precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzés – elképzelhetetlenek a fent említett gyakorlati tapasztalatok bemutatása, illetve oktatásba történő beintegrálása nélkül – zárta gondolatait a mosonmagyaróvári kar dékánhelyettese.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában