Fókuszban az 5G ipari felhasználása

2022.05.25. 20:12

A Széchenyi István Egyetemen elindult a Huawei több tízmillió forintos ösztöndíjprogramja

Győri hallgatók is fejleszthetik a technológiai vállalat új operációs rendszerét, valamint az 5G üzleti-ipari alkalmazásait.

kisalfold.hu

A megállapodást Barcelonában írta alá a Széchenyi István Egyetem és a Huawei képviseletében dr. Lukács Eszter, illetve Radosław Kędzia.

A megállapodást Barcelonában írta alá a Széchenyi István Egyetem és a Huawei képviseletében dr. Lukács Eszter, illetve Radosław Kędzia.

Az UNESCO Felsőoktatási Világkonferenciája alatt jelentették be Barcelonában, hogy a Huawei Technologies Hungary globális egyetemi együttműködési programjába bekerült a győri Széchenyi István Egyetem. A SEEDs ösztöndíjprogram célja a tehetséggondozás, valamint az 5G ipari felhasználásával – például a vasúti logisztika, a gyártás és a raktározás területén – kapcsolatos hallgatói kutatások támogatása. A több tízmilliós forintos ösztöndíjalap olyan hallgatói projektekre is fordítható, amelyek magában foglalják a tesztalkalmazások fejlesztését is, többek között a Huawei saját operációs rendszerére, a Harmony OS-re.

Jelentős alap

Az UNESCO Felsőoktatási Világkonferenciájának adott otthont Barcelona, ahol bejelentették, hogy a győri Széchenyi István Egyetem csatlakozik a Huawei globális ösztöndíjprogramhoz, amelynek részeként több tízmillió forintos alapot hoznak létre az egyetem hallgatói számára. A Huawei SEEDs Ösztöndíjprogramot 2021-ben indították el Európában, tizenkét országban, hogy a legtehetségesebb és legambiciózusabb diákokat segítsék karrierjük fejlődésében. A bejelentés mellett az egyetem és a vállalat megújította 2016-ban kötött stratégiai partnerségi megállapodását is, amelyet dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektorhelyettese, docense és Radosław Kędzia, a Huawei közép- és kelet-európai, valamint északi országokat felölelő vállalati régió alelnöke írtak alá.

Tehetségfejlesztés

Radosław Kędzia, a Huawei közép- és kelet-európai, északi országok alelnöke a barcelonai konferencián elmondta: „A Huaweinél fontosnak tartjuk, hogy megismertessük a legújabb technológiákat a fiatal tehetségekkel, és megmutassuk nekik, hogyan változtathatja meg a tudomány és a technológia a világot. 2008-ban világszerte elindítottuk tehetségfejlesztő tanulmány programunkat, a Seeds for the Future-t, amelyben eddig mintegy 3500 európai diák vett részt nagy sikerrel. Ezért úgydöntöttünk, hogy a SEED-et kiterjesztjük, és létrehozzuk egy globális ösztöndíjprogramot is. Magyarországon a győri egyetemmel a legkorábbi az intézményes együttműködésünk, kiváló oktatási, vállalati és kutatási munkát végeznek.”

Fókuszban az 5G ipari felhasználása

A Széchenyi István Egyetemen indult program keretében azokat a hallgatók, hallgatói csapatok és mentoraik által indított projekteket támogatják majd az ösztöndíjalapból, amelyek a mobilkommunikációs 5G ipari felhasználására keresnek megoldásokat, egyebek mellett a vasúti logisztika, a gyártás vagy a raktározás terén. A projektmunka magában foglalja tesztalkalmazások fejlesztését is, többek között a Huawei saját operációs rendszerére, a Harmony OS-re.

„Köszönettel tartozunk a Huaweinek, hogy pénzügyi és szakmai segítséggel támogatja fiatal tehetségeinket és az egyetemi kutatómunkát. A mostani lépés újabb fontos mérföldköve az egyetem és a vállalat együttműködésének. 2014 óta tartó együttműködésünk, majd 2016-ban aláírt stratégiai partnerségünk számos területen járult hozzá ahhoz, hogy az oktatás még magasabb színvonalú lehessen és hallgatóink naprakész, gyakorlati tudást szerezhessenek a legújabb technológiák területén is” – hangsúlyozta dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektorhelyettese, docense.

Együttműködés a győri kampusszal

A Huawei és a Széchenyi István Egyetem együttműködése 2014-ben indult az első magyarországi Seeds for the Future programmal, melynek keretében számos diák jutott el tanulmányi útra Kínába. 2016-ban a vállalat egy nagy számítású kapacitású számítógépet adományozott az egyetemnek, majd 2020-ban a Széchenyi István Egyetemen is elindult a Huawei ICT Academy oktatási programja, amely lehetőséget biztosít arra, hogy az oktatók és a hallgatók megismerkedjenek az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt, hálózati eszközök felhasználásához köthető, továbbá a big data és mesterséges intelligencia témakörébe tartozó új perspektívákkal, irányzatokkal. A vállalat évek óta segíti az egyetem távközlési világnapi konferenciájánk létrejöttét, technológiai roadshow-kat szerveznek közösen a hallgatóknak.

A Huawei a tehetségek szolgálatában

A Huawei világszerte mintegy 2000 egyetemmel van partnerségben, hogy támogassa a jövő IKT-szakembereit. Magyarországon a Huawei 2014-ben indította el a Seeds for the Future programot, melynek keretében hetvenöt magyar diák látogathatott el Kínába, és tekinthetett be a vállalat sencseni központjában az élvonalbeli IKT-technológiai megoldásokkal. 2020 és 2022 között több mint százötven magyar diák vett részt az Online Seeds programban. A Seeds for the Future program célja, hogy fejlődési lehetőséget, iránymutatást adjon az IKT-iparág tehetségeinek a szakterületeiken. A hallgatók megismerkedhetnek az IKT-iparág fejlett technológiáival, és specifikus szakértelmet és készségeket halmozhatnak fel, hozzájárulva a globális IKT-iparág fejlődéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában