Maximum 500 ezer forintig

2022.04.13. 22:04

Részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó

A fizetendő személyi jövedelemadóra és szociális hozzájárulási adóra, ha együttes összegük nem több mint 500 ezer forint, idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés az szja-bevallásban. Az első részlet megfizetésének határideje 2022. május 20. - hívja fel a figyelmet a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

A részletfizetés lehetőségét nem zárja ki a NAV által készített adóbevallási tervezet. A legfeljebb tizenkét havi, pótlékmentes, egyenlő részletekben történő részletfizetés a bevallási tervezet online módosításával vagy a NAV által postán küldött tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozaton kérhető. A részletfizetés feltétele, hogy a még fizetendő személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó összege ne haladja meg a félmillió forintot, valamint a magánszemély nem kötelezett áfa fizetésére és ne végezzen vállalkozói tevékenységet.

 

Aki postán kapja meg a tervezetét, s az abban foglaltakkal egyetért, akkor a mellékleteként megküldött „Adóbevallási tervezetet kiegészítő nyilatkozaton” jelölheti a részletfizetés választását. A kitöltött és aláírt nyomtatványt postán kell visszaküldeni a NAV-hoz 2022. május 20-áig. Ha a bevallási tervezetet más miatt is kell módosítania, akkor a 21SZJA bevallást kell benyújtania 2022. május 20-ig. Ekkor a részletfizetést a 21SZJA-C lapjának 81. sorában kell kérni.

 

Az első részlet megfizetésének határideje 2022. május 20. A további részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően a következő hónap(ok) 20-áig kell megfizetni. Ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

 

A fizetési kedvezmény engedélyezéséről a NAV nem küld külön értesítést, csak az kap visszajelzést, aki nem felel meg a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek.

 

Aki nem jogosult a pótlékmentes részletfizetésre, vagy tartozását tizenkét hónapnál több részletben tudná csak megfizetni, kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést, melyről a NAV 30.2 számú információs füzete tartalmaz részletes információkat. A fizetési kedvezményi kérelem illetékmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában