Újjáéled a "Kocka"

2022.01.17. 16:48

Alapkőletétel az egykori Kekszgyárban - Tudományos és innovációs parkot hoz létre a győri Széchenyi Egyetem - Fotók, videó

kisalfold.hu

Forrás: Huszar Gabor / Kisalföld

A Széchenyi István Egyetem fejlesztését meghatározó zászlóshajó projekt az új Tudományos és  Innovációs Park, mely első ütemben a volt Győri Keksz- és Ostyagyár emblematikus „kockaépületének” megújításával hoz létre egy nyitott, innovatív és kreatív platformot vállalat-egyetem-kutatóintézeti  kooperációk számára. A látványterveket ITT>> lehet megtekinteni.

 

A beruházás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban nyert 6,7 milliárd forintos támogatásból valósul meg.

A projekt az egyetemi kompetencia- és kiválósági területekből kifejlődő  technológiai tudás ipari hasznosítását speciális technológiatranszfer-programokkal támogatja,  nemzetközi kutatási szervezetek, projektek és vállalati K+F programok számára kínálva kapcsolódási  lehetőségeket és infrastrukturális kereteket. 

 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a fejlesztés első ütemének alapkőletételén mondott beszédében kiemelte, a kormány létrehozott egy 2700 milliárd forintos fejlesztési programot a magyar felsőoktatás fejlesztésére, amelynek egyik célja az, hogy az egyetemeket bekapcsolják a gazdasági környezetbe. Ennek az eszközei a tudományos és innovációs parkok, amelyek megteremtik a kapcsolatot a felsőoktatási és a gazdasági szereplők között - mondta. Hangsúlyozta, hogy a győri egyetem két ilyen science parkot is működtet, a győri mellett egyet Zalaegerszegen, és remélte, hogy Mosonmagyaróváron is kialakítanak egyet az élelmiszergazdasági technológiához kapcsolódva.     

Felidézte, hogy az egyetem lassan, ugyanakkor biztosan kezdett el építkezni évekkel ezelőtt, amikor a műszaki területen erősített. Azóta átvette a mosonmagyaróvári mezőgazdasági- és élelmiszertudományi kar működtetését, Zalaegerszegen, a Zalazone tesztpálya mellett építi a campust, Budapesten felnőttképzési központot működtet és az elsők között fogadta el a működésistruktúra-váltást - sorolta. 
    

Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője mérföldkőnek nevezte az egyetem és a város életében is a négyezer négyzetméter alapterületű park létrehozását. Hozzátette, hogy a győri egyetem az ország egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye, amely szoros kapcsolatban van a helyi és környékbeli vállaltokkal és tudástőkét ad át a fiatal vállalkozásoknak. 
    

Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy a győri és zalaegerszegi tudományos és innovációs parkok innovatív és kreatív platformként új alapokra helyezik a vállalati kapcsolatokat, tovább erősítve az egyetem nyitottságát. A győri parkban a régió fejlődését az egyetem fő kutatási területeire építve kívánják ösztönözni, amelyek spektruma a műszaki, informatikai és kreatívipari területektől az élelmiszertudományig terjed - mondta. Hozzátette, hogy az együttműködések segítik az innovációs ökoszisztéma megteremtését, további startup és spinoff cégek létrehozását, megerősödését, valamint az újabb innovációk létrehozását. Knáb Erzsébet hangsúlyozta, hogy a fejlesztés révén a partnerekkel együtt hozzájárulhatnak Magyarország jövőbeni fejlődéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában