készül a fenntartható turizmusfejlesztési koncepció

2021.11.24. 17:23

A Szigetköz fenntartható turizmusfejlesztéséért dolgozik a győri Széchenyi István Egyetem

A győri Széchenyi István Egyetem meghatározó részvételével, több mint száz kutatója bevonásával, széles körű összefogással zajló Insula Magna Program keretében fenntartható turizmusfejlesztési koncepció készül. Célja, hogy olyan irányt mutasson a Szigetköznek, amelyben a szolgáltatásbővítés a fokozottan védett természeti környezet megóvásával párosul.

Széchenyi István Egyetem

Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna

Forrás: SZE

Fotó: Májer Csaba József

A Szigetköz és a Csallóköz jövőjét megalapozó programban olyan projektjavaslatokat fogalmaznak meg a szakemberek, amelyek a következő európai uniós ciklusban valósulhatnak meg. Összesen 18 munkacsomagot határoztak meg, amelyből 13 esetében az egyetem irányításával zajlik a tevékenység. Ennek keretében készül a fenntartható turizmusfejlesztési koncepció, amelynek fontos eleme, hogy az érintett területen a természeti, társadalmi, kulturális értékek védelme hosszú távon biztosított legyen. „A koncepció abban segít, hogy a szigetközi önkormányzatok, vállalkozások, lakosok kellő információval rendelkezzenek, és a megfelelő döntéseket tudják meghozni, illetve a szolgáltatásaik színvonalát emelni” – mondta el Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a Széchenyi István Egyetem Turizmus Tanszékének egyetemi docense.

A kutatás során mélyinterjúkat készítettek, kérdőíveket vettek fel. Ezek alapján összeállították azokat a problémákat, amelyekre a turizmus fejlesztése során reagálni szükséges. „Az egyik legfőbb feladat az infrastruktúra fejlesztése. Az aktív turizmusra koncentrálva a kerékpárút-hálózat, a kikötőhálózat, a programkínálat, a szálláshelyek és az éttermek is fejlesztést igényelnek. Lényeges lenne szolgáltatásbővítéssel széthúzni a turizmust a teljes Szigetközre” – sorolta a feladatokat Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna. Hozzátette, forgalommérő készülékek elhelyezésével pontosan nyomon követhetővé válna a kerékpáros és a vízi turizmus alakulása is, míg az úgynevezett okos bóják telepítésével nemcsak a turisták kaphatnak információkat, de a szakemberek is, például a vízminőségről vagy éppen a halak vándorlásáról.

Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna
Fotó: Májer Csaba József / SZE

A javaslatok között szerepel egy Szigetköz applikáció fejlesztése, amely teljes körű tájékoztatást adna a turistáknak a szálláshelyektől a programokig. A kutatásban részt vevők egy különleges attrakció tervét is felvázolták, amely a vízen úszva fogadná a látogatókat. Itt az információnyújtás mellett interaktív kiállítás segítségével ismerhetnék meg az érdeklődők a Szigetköz élővilágát, de emellett akár egy halivadék nevelő és akvárium is helyet kaphatna benne, amely önfenntartóvá is tehetné a komplexumot.

A szigetközi turizmus fenntartható fejlesztésének fontosságát fogalmazta meg a Széchenyi István Egyetem egyik együttműködő partnere, Popp Rita, Ásványráró polgármestere is. „A Szigetköz olyan gyönyörű természeti értékekkel rendelkezik, amiket szeretnénk megmutatni másoknak is, de mindezt úgy kell megtenni, hogy környezetünket megóvjuk a káros hatásoktól” – mondta. A polgármester kiemelte, Ásványrárón a szállás- és étkezési lehetőségek bővítése mellett a kerékpáros és a vízi turizmus elemeit lenne érdemes fejleszteni. Hozzátette, a településükön működő kemping egyre népszerűbb, ahol a szigetközi turizmus számos eleme kipróbálható. „Az egyetemen készülő koncepció legfontosabb eredménye, hogy a turizmus élénkítésének lehetőségeit összhangba hozza a természetvédelemmel” – zárta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában