üzlet

2021.11.21. 09:16

A Széchenyi István Egyetem Üzleti SZEmléje: Nincs egyetlen jó megoldás mindenre

Üzleti SZEmle néven fontos szolgáltatás érhető el a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) honlapján: az intézmény oktatói-kutatói olyan gazdasági témájú publikációk rövid összefoglalóit készítik el, amelyek hasznosak a vállalkozók, az üzleti döntéshozók és a fejlesztő munkakörökben dolgozó szakemberek számára. Megjelent a legfrissebb szám.

Széchenyi-egyetem

Az Üzleti SzEmle 2021. őszi számában a pandémia tapasztalatait és hatásait bemutató tanulmányok, könyvek közül válogattunk.

A Világbank 2021. júliusában közzétett globális gazdasági kilátásokról szóló jelentése szerint a 2020. évi csökkenés után a világgazdaságban az idei évben egy rendkívül erős, de nagymértékben egyenlőtlen fellendülés tapasztalható. Az előrejelzés szerint a fejlett gazdaságok 90%-a 2022-re várhatóan újra eléri a világjárvány előtti egy főre jutó jövedelmi szintet, addig ez a feltörekvő piacok és fejlődő gazdaságok csupán egyharmadában következhet be.

Megjelent a Környezetvédelmi Teljesítényindexről (EPI) és a Boldog Bolygó Indexről (HPI) szóló jelentés. A pandémia hatására csökkent a világ ökológiai lábnyoma, de sajnos a várható élettartam is, és erősödtek a regionális különbségek.

Két összefoglaló is vizsgálja az újrainduló turizmus jelenségeit. Az egyik tanulmány a Covid-19 helyzet következtében kialakult hatásokat és kihívásokat tárgyalja a turizmus ágazatban mind az elméleti, mind a gyakorlati szakemberek számára. A hatások, cselekvések, tapasztalatok a turizmusban jelen lévő három fő érintett – kereslet, kínálat (desztinációmenedzsment) és a politikai döntéshozók – szempontjából kerülnek bemutatásra a válság kezdetekor, a helyreállítás és az újraindítás szakaszában. A másik tanulmány feltárja azokat az utazással kapcsolatos kockázatokat, amik a pandémia miatt alakultak ki, és kísérletet tesz annak megértésére, hogy miként javítható az utazóközönség bizalma. A kutatás kezdeti szakaszában az utazók döntéshozási folyamatát tanulmányozták, nevezetesen annak megértését, hogy miért valósítják meg vagy mondják le utazási terveiket, és milyen tényezők befolyásolják az utazási kockázatot. 46 ország 1075 utazóját kérdezték meg egy online kutatás keretében. A kutatás második szakaszában 28 szakértői interjúra került sor. A kutatás eredményei hasznosak lehetnek a turizmusban tevékenykedő szervezetek, vállalatok számára, és konkrét ajánlások is szerepelnek a szektor újraindítására.

Az önvezető technológiának, napjaink paradigmaváltó innovációjának alkalmazása a közlekedésben új alapokra helyezi a mobilitásról alkotott jelenlegi elképzeléseinket. Ebbe a forradalmian új helyzetbe vezet be bennünket a Széchenyi István Egyetem kutatói és a SZTAKI munkatársa által jegyzett: Önvezető járművek világa – Társadalmi hatások és kihívások című könyv.

Az összefoglaló címében olvasható tanácsról bővebben Ruth DeFries nemrég magyarul is megjelent könyvében olvashatunk. A szerző szerint a civilizáció fennmaradása a kiszámíthatatlan jövőhöz való gyors alkalmazkodáson és a rugalmasságon múlik, ennek elősegítésére a kutató felsorakoztatja a természet túlélési stratégiáit, amelyek követendő például szolgálhatnak a vállalkozások számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában