Pénzügyi tippek

2021.07.23. 13:22

Kisalföld Krajcár – Ne hagyjuk elveszni egy élet munkáját

Egy kölcsön vagy hitel felvételekor nemcsak a kamatokkal és a törlesztőrészletekkel kell foglalkoznunk. Arra is gondolnunk kell, hogyan biztosítsuk a fizetés folytonosságát, még akkor is, ha elveszítjük jövedelmünket vagy haláleset sújtja a családot.

Simon Judit

A csok, a babaváró támogatás növeli a lakásvásárlási kedvet

Fotó: Shutterstock

-Moson-SopronVan úgy, hogy az ember megszorul. Egy nagyobb álom eléréséhez, esetleg kiadáshoz szükség van egy kis anyagi támogatásra. Ebben segítenek a hitelek, amelyek egyszeri és gyors megoldást kínálnak pénzügyi problémáinkhoz. Az élet sajnos könnyedén felül- írhatja terveinket. Elég egy baleset vagy egy váratlan betegség, és megtörténik a baj. A hitelfelvevő halála esetén a családtagok, rokonok nyakába zúdul a kérdés: mi lesz most a hitellel?

Panák Andrea független biztosítási alkuszt kérdeztük arról, hogyan tudjuk elkerülni azt a kellemetlen helyzetet, hogy szerettünk elvesztése mellett még egy nagyobb ki- adás is a nyakunkba zúduljon.

Hitel mellé biztosítás

Az élet eseményeit, a váratlan fordulatokat senki sem tudja kijátszani, bármikor adódhat egy baleset, egy haláleset, amire nem tudunk felkészülni. Épp ezért, elkerülve a bajokat, célszerű úgynevezett kockázati életbiztosítást is kötni, amelyben a biztosító anyagi segítséget nyújt a biztosított személynek vagy a kezdeményezettnek váratlan események bekövetkeztekor, ami lehet egy baleset, tartós betegség, sőt, elhalálozás esetén sem okozhat súlyos pénzügyi gondot a hitel megléte. Sokan mégsem élnek ezzel a lehetőséggel.

– A leggyakoribb hiba hitelfelvételkor, hogy az emberek nem kötnek biztosítást; noha a bankok szinte minden esetben felajánlják ezt a lehetőséget. Felveszik a magas hitelösszegeket és úgy gondolják, a biztosítási díjra már nem futná. Azonban, hogy elkerüljük a problémákat, érdemes a hitelfelvétel előtt végezni egy kalkulációt. Ehhez kérhetjük szakember segítségét is, és célszerű beterveznünk egy úgynevezett kockázati életbiztosítást is – mondta a szakértő.

A kockázati életbiztosítás a legolcsóbban megköthető szerződések egyike a biztosítási piacon, amelyeket a felvett összegnek megfelelő mértékben köthetünk meg. Ezek kimondottan az ügyfél halálát biztosítják, működése egyszerű: az ügyfél folyamatosan fizeti a biztosítást, ha káresemény – esetünkben halál – következik be, akkor a biztosító kifizeti a megjelölt kezdeményezettnek a kiszabott összeget.

Készüljünk fel mindenre

Az élet során adódhatnak olyan pillanatok, amiket nem tudunk kivédeni. Tragédiák, betegségek okozhatnak problémákat életünkben, és ha megfeledkezünk erről, akkor bizony gyászoló szeretteinkre marad az ügyintézéssel járó nyűg. Hiszen a hitelt akkor is fizetni kell, ha a hitelfelvevő jövedelme kiesik a családi költségvetésből, vagy meghal. Ha azonban biztosítást kötünk halálunk esetére, akkor elkerülhető a hitelöröklés.

– Hitelfelvételnél ne csak azt nézzük, hogy mennyi pénzhez juthatunk hozzá, hanem gondoljuk át a törlesztőrészleteket, a visszafizetési opciót és ahogy a mondás is tartja: készüljünk fel minden eshetőségre. Figyeljük a kamatváltozást, tájékozódjunk több intézménytől, banktól, esetleg lakástakaréktól a későbbi tervezés érdekében. Gondoljuk át, hiszen ez egy nagy lépés.

Érdemes korán kezdeni a gondoskodást

Fontos, hogy észben tartsuk: az életbiztosítás nem olyan, mint egy nyugdíjpénztár vagy egy megtakarítási számla. Ennél komoly számításokat kell végrehajtania a biztosítónak. A mértéke nagyban függ attól, hogy az illető hány éves, milyen az egészségügyi állapota. Ez alakítja a biztosítás tarifáját, tehát minél idősebbek vagyunk, annál drágább lesz a biztosítás díja.

– Gyakran javasoljuk az ügyfeleinknek, hogy minél korábban kössenek gyermekeikre életbiztosítást, már egészen fiatalon – 17–18 éves korukban – akár harminc évre. Ez pár 10 ezer forintos éves díjat jelent, de ha a biztosított személy eléri a negyvenéves kort és hitelt akar felvenni, akkor már lesz egy alapja, ami megvédheti a szeretteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában