Megtakarítás

2021.06.10. 14:53

Kisalföld Krajcár – A takarékosság a jövő biztonsága

Mindegy, hogy hosszú távú befektetés vagy hirtelen jött ötlet, a magyar fiatalok egyre korábban tervezik meg céljaikat és gondolkodnak el a pénzügyeiken.

Simon Judit

Szabó-Cseszneki Nikolett pénzügyi szakértő: „Ne higgyünk a gyors meggazdagodást ígérő ajánlatoknak. A kriptovaluta-kereskedelem kockázatos üzlet az avatatlanok számára.” Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

A K&H bank évek óta felméri a fiatalok pénzügyi magatartását, amelyből kiderül, hogy évről évre jellemzőbb rájuk a takarékoskodás. Az elmúlt hónapokban összesített eredmények alapján a fiatalok 60 százaléka rendelkezik félretett pénzzel, ami az eddig mért legmagasabb arány.

Talán a rohanó világ okozza vagy a gondolat, hogy bármikor megjelenhet egy újabb vírus, ami miatt hozzá kell nyúlni a tartalékaikhoz, de egyre nő azoknak a száma, akik előre megtervezik költségeiket és beosztják fizetésüket. Szabó Cseszneki Nikolett-tel beszéltünk arról, mi állhat a háttérben, mi segíthet a huszonéves korosztálynak a pénzügyekben.

Tervezzünk előre!

– Csak bízni tudok abban, hogy azért takarékoskodnak a fiatalok, mert egyre tudatosabban bánnak a pénzzel és előre megtervezik a jövőjüket. Rohanó világban élünk és remélem, felkészülnek az idősebb éveikre. A felmérés alapján 2050-re olyan gazdasági változások alakulnak ki, amelyek szerint egy dolgozóra két eltartott személy fog jutni a hazai költségvetésben. Ezzel pedig a mostani húszas generációnak is szembesülnie kell és fel kell készülnie. Ez a jelenlegi rendszerben azt mutatja, hogy sokkal kevesebb lesz a befizetés, éppen ezért ennek a korosztálynak el kell kezdenie takarékoskodni, felkészülni a következő évekre pénzügyileg.

Szakértőnk szerint a legfontosabb, hogy a fiatalok megértsék, hogy nemcsak rövid távú, hanem hosszabb távú megtakarításokra is szükség van az életben.

Rohanó világ

A kutatásból kiderült, hogy a legtöbben a hónap elején félretesznek egy előre meghatározott összeget, ezt ismétlik meg újra és újra. Ugyanakkor megtudhattuk azt is, hogy egyre csökken azok száma, akik egyáltalán nem teszik félre jövedelmük egy részét.

– Mindig azt ajánlom az ügyfeleimnek, hogy gondolkodjanak portfólióban, azaz ne tegyék minden megtakarításukat egyetlen, kimondott formába. Mert ha hirtelen beüt valami baj és gyorsan pénzre van szükségük, nem tudnak hozzányúlni, csak veszteség árán. Míg, ha szétosztjuk, akkor könnyebben megoldhatjuk az esetlegesen felmerülő problémákat – magyarázta Nikolett, aki hozzátette: az elmúlt időszak zűrös eseményei is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a fiatalokban kialakuljon egy másfajta gondolkodásmód, de ez még távol van az igazi tudatosságtól.

A legtöbben mégis úgy állnak hozzá a dolgokhoz, hogy ha többet szeretnének költeni vagy épp új céljuk van, majd többet dolgoznak, második, akár harmadik állásokat is vállalnak. Azonban ez több szempontból veszélyes, főként azért, mert egy idő után a szervezetük nem bírja majd a stresszt és a csökkentett pihenéssel járó életmódot, aminek akár komoly szövődményei is lehetnek. Ez pedig sokkal többe kerül, mint az a kis lemondás a hó elején.

Ne higgyünk a könnyű sikerben

Nikolett elmondta, hogy sokszor szembesül azzal a képpel, hogy egy-egy celeb vagy influenszer népszerűsége miatt sok fiatal a könnyű pénzszerzési lehetőségekben gondolkodik. Ez lehet az oka annak, hogy sokan belevágnak a kriptovaluta-kereskedelembe, vagy épp igyekeznek mindent gyorsan elérni minél könnyebben.

– Óvatosságra szoktam inteni az ügyfeleimet. Át kell gondolni a befektetéseket és ha szükséges, kisebb kockázatot vállalni. Lehet, hogy nem hoz akkora hozamot, de a bukás sem akkora. Ha valaki tudatosan akar foglalkozni a pénzügyeivel, akkor igenis utána kell olvasni az aktuális trendeknek és kétkedéssel figyelni a nagy sikersztorikat. Muszáj reálisabb képet kialakítani a pénzügyek terén, ehhez pedig szükséges egy oktatás, ahol láthatják a hasonló esetek negatív oldalát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában