Óriási a kereslet a termékekre

2021.05.12. 11:07

Milliárdos fejlesztések állami támogatással az Óvártejnél

Már a tervezési és engedélyezési munkák folynak, s új gépek is érkeztek a mosonmagyaróvári Óvártej Zrt.-hez egy több mint egymilliárdos projekt keretében, melyet a kormány közel 300 millióval támogat. Carlo Volpe cégvezető optimista: az olasz tulajdonosok látják itt a jövőt.

Mészely Réka

A projekt keretében az üzemépítés mellett gépeket is beszereztek. A felvételen Carlo Volpe cégvezető.

Fotó: Mészely Réka

Az Óvártej Zrt. a gyártási kapacitás növelésére kétszázkilencvennégymillió forint támogatást nyert a kormány versenyképesség-növelő támogatási programjában. – A bővítési projekt termelésünk szinte valamennyi szakaszát érinti, a tej befogadásától a mozzarella darabolásán és csomagolásán át a késztermék berakodásáig. A több mint egymilliárd forintos fejlesztés már javában zajlik: megkezdődtek a gépbeszerzések, felszerelésük után most az üzembe helyezésüket végezzük – mondta Carlo Volpe, a mosonmagyar­óvári cég vezetője.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője jelenlétében jelentették be nemrég, hogy az Óvártej Zrt. a gyártási kapacitás növelésére 294 millió forint támogatást nyert a kormány versenyképesség-növelő támogatási programja keretében. Ennek célja, hogy a magyar állam egyszeri, nem visszatérítendő költségvetési támogatás nyújtásával a közép- és nagyvállalkozásokat a járvány következtében a gazdaság számára szükséges beruházásokra ösztönözze. Carlo Volpe cégvezetőnél arról érdeklődtünk, hogy hol tart most a fejlesztés, és mi a célja.

Két telket is vettek

– A bővítési projekt termelésünk szinte valamennyi szakaszát érinti, a tej befogadásától a mozzarella darabolásán és csomagolásán át a késztermék berakodásáig. A több mint egymilliárd forintos fejlesztés már javában zajlik: megkezdődtek a gépbeszerzések, felszerelésük után most az üzembe helyezésük van folyamatban. Két szomszédos telket megvettünk, a Barátság út irányába bővülünk: a tervezés mellett az engedélyezés is elindult – kezdte beszélgetésünket Carlo Volpe.

Fejlesztések több ütemben

Mint mondja, a jelenlegi mintegy háromezer négyzetméternyi üzemet több ütemben bővítik. A jelen projekt keretében 1250 négyzetméterrel a jövő év végéig. A következő években viszont további csarnokbővítések várhatóak.

Újra nagy a kereslet

– A pandémia idején azzal kellett szembesülnünk, hogy egyik napról a másikra mondták vissza a rendeléseket. Most éppen ennek a fordítottját tapasztaljuk: a vendéglátóhelyek újranyitásával óriási a kereslet a termékeinkre, melyek Európa szinte minden országába, a Közel-Keletre és Dél-Koreába is eljutnak. Naponta 35 tonna sajtot gyártunk, 320 ezer liter tejet dolgozunk fel – itt egyébként cél, hogy a lehető legközelebbről szerezzük be az alapanyagot, tehát elsősorban Magyarországról. A jelen fejlesztésekkel csúcsidőben akár 50 tonna terméket is előállíthatunk – mutatott rá a számokra.

Carlo Volpe tehát optimista: csak az utóbbi hetekben húsz százalékkal nőtt a forgalmuk (visszaállva a pandémia előtti csúcsidőszakra), s ez is alátámasztja, hogy szükségesek a bővítési és kapacitásnövelési beruházások. Egyébként ezen fejlesztést az is motiválja, hogy a jelenlegi üzemet kinőtték. A mostani két kamionrakodó további néggyel bővül.

A területükön található régi épület bontását is tervezik, miután a helyi védelmet levette az önkormányzat az ingatlanról.

– A jövőben Ausztrália, Észak-Amerika és Ázsia több országa felé is nyitni kívánunk – osztotta meg még egy tervüket Carlo Volpe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában