Egyensúlyban a jövő

2021.05.27. 11:35

Krajcár-tippek – Ha a hobbinkra költünk, rakjunk is félre!

Magyarországon a nyugdíjasok nagy része lassan, de biztosan elkezd lemondani a hobbijáról, a kikapcsolódásról. Bár éppen a pihenés éveiben lenne igazán lehetőségük, idejük arra, hogy elmenjenek színházba, hangversenyre, horgászni, utazni vagy meginni egy kávét a barátokkal, barátnőkkel, a legtöbbször nem engedhetik meg maguknak, hogy áldozzanak rá.

Munkatársunktól

Forrás: Pixabay

Szakértőnknek, Fa Kinga pénzügyi tervezőnek, aki a penzugyiterkep.hu oldalon tanácsokat, tapasztalatokat oszt meg, hogy minél több segítséget nyújthasson a családoknak saját pénzügyi stratégiájuk kidolgozásához, erre is van egy jó tippje.

A kétgyermekes anyuka azt tanácsolja, hogy vezessünk be egy szabályt. Amikor a hobbinkra költünk, rakjunk félre, hogy később is élhessünk vele. Hogy hogyan és mennyit, az attól függ, ki hány éves és éppen mennyit költ. Mi lehet ilyen kiadás? Például utazás, könyv, újság-előfizetés, horgászat, motorozás, színház, hangverseny, mozi, kreatív hobbik (például scrapbookozás, kötés, horgolás, szappankészítés, gyertyaöntés), sport, masszázs.

20–30 éves kor között a ki- adás 10 százalékát érdemes félretenni, 30–40 év között a 20 százalékát, 40–50 év között a 30 százalékát, 50 felett pedig a 100 százalékát, vagyis ugyanannyit. (Ha a párunkkal nagy a korkülönbség, akkor az idősebbik korához érdemes igazodni.)

Ezzel a módszerrel, mondja szakértőnk, mire elérjük a nyugdíjaskort, összegyűlik akkora tőke, amiből vidáman élhetünk majd a korábbi hobbinknak is. Vegyünk egy példát. Egy 25 éves 1600 forintot költ mozijegyre és félrerak 10 százalékot, azaz 160 forintot a későbbi szórakozásra. Egy 48 éves vesz egy horgászbérletet 60 ezer forintért, és ennek 30 százalékát, azaz 18 ezret elkülönít arra, hogy a jövőben is tudjon vásárolni. Az 55 éves, aki elmegy a barátokkal bowlingozni és ezúttal ő foglalja a pályát, ami 10 ezer forintba került, ugyanennyit el is rak.

Aki ezt a szokást már fiatalon felveszi, végig elég a 10 százalék, de aki később fog hozzá, annak már csak a magasabb százalékú megtakarításból lesz idővel megfelelő a kerete.

A spórolásnak ez a módja attól motiváló, hogy saját magunkkal kötünk megállapodást a későbbi szebb évek reményében, ráadásul mennyivel jobban hangzik, hogy szórakozásra rakunk félre, és nem kenyérre vagy vízszámlára.

Miért jó ez a módszer?

Elsősorban attól, hogy automatikusan a lehetőségekhez és az élethelyzethez áll be. Egy olcsóbb hobbi esetén kevesebbet kell elrakni, mintha drága hobbi lenne.

Megéljük a jelent, miközben gondolunk a jövőre is. Ha nemcsak költünk a hobbinkra, de előre tervezünk vele, felhőtlen kikapcsolódásban lehet részünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában