Géptelepítés másként

2021.04.27. 11:52

Virtuális valóságot használtak a fertődi gyár szerelősorán

A VELUX cégcsoport történetében először hajtottak végre sikeresen géptelepítést több ezer kilométer távolságból az új, modern technológia, a Microsoft HoloLens segítségével.

kisalfold.hu

Magyar Koppány technológiai fejlesztőmérnök a speciális, holografikus szemüvegben.

Forrás: VELUX

A tetőtéri ablakgyártó vállalat fertődi gyáregységének szerelősorán James Bond-filmeket idéző jelenetek zajlottak a közelmúltban. A koronavírus-járvány okozta óvintézkedések nem csupán a családok, de a vállalatok számára is folyamatos kihívásokat tartogatnak. Egy országhatárokon átívelő projekt esetén a napi kommunikáció már nem jelent problémát, köszönhetően az elérhető digitális eszközöknek, de vannak olyan esetek, amikor a fizikai jelenlét hiánya komoly fejtörést okoz.

Egyre jobb megoldások kellenek

„A piacokon folyamatosan változnak az igények, szigorúbbak lesznek az előírások, így nekünk is folyamatosan jobb és jobb megoldásokat kell kidolgoznunk. A kollégáinkkal azon dolgoztunk, hogyan növeljük a termékeink betörésgátló képességét. Ehhez új gépet kellett üzembe helyeznünk itt, Fertődön, amely automatikusan hord fel ragasztót a termékre és rögzíti az üveget az ablakhoz. A ragasztó szigetel is, így nemcsak biztonságosabbá, hanem még komfortosabbá tesszük termékünket” – kezdi a beszélgetést Czetin Tamás mérnökségvezető.

Amikor a telefon és a kamera már nem elég

A gépet készítő dán projektcsapat normál körülmények között a helyszínen kísérte volna végig a telepítést, azonban a vírushelyzet okozta nehézségek ezt nem tették lehetővé.

Kreatív megoldáshoz kellett nyúlni. Az egyértelmű volt, hogy digitális eszközt kell igénybe venni a kommunikációhoz, de egy telefon vagy kamera nem adja ugyanazt az élményt, mint az élőszó. Egy komplex tevékenységnél, mint a géptelepítés, ahol részletekre kell ügyelni, felmerülő problémákat kell azonnal megoldani, nagyon nehézkes lett volna a munkavégzés.

Gyakorlatilag egy virtuális valóságot teremtünk azzal, hogy az élőképet kiegészítjük a számunkra szükséges információkkal.

Nem számít a távolság

„A kollégáinktól jött az ötlet, hogy használjunk holografikus technológiát. A Microsoft HoloLens nevű szemüvegét a magyar mérnökünk felvéve élőképet tudott közvetíteni a dán munkatársaknak, akik így pontosan azt látták több ezer kilométerre innen, mint amit itt, a helyszínen tapasztaltak volna” – mondja Raszipovits Péter projekt- és portfóliókoordinátor.

A szemüveg segítségével nemcsak képet és hangot tudtak közvetíteni, mint egy kamerás telefonnal, de a térbe rajzokat, utasításokat is tudtak kivetíteni a kollégák.

Rajzokat, utasításokat is ki tudtak vetíteni a térbe. Fotó: VELUX

Lenyűgöző technológia

„Nagyon érdekes élmény, szinte futurisztikus egy ilyen eszközzel dolgozni. Gyakorlatilag egy virtuális valóságot teremtünk azzal, hogy az élőképet kiegészítjük a számunkra szükséges információkkal. Engem személy szerint lenyűgöz, hogy ilyen modern technológiával dolgozhatok és ezért nem kell a világ egyik metropoliszában élnem” – teszi hozzá Magyar Koppány technológiai fejlesztőmérnök, aki a speciális szemüveget viselve vett részt az üzembe helyezésen.

Magyar Koppány technológiai fejlesztőmérnök a speciális, holografikus szemüvegben.

Megoszthatóbb a tudás

Amellett, hogy a technológia magával ragadta a helyi kollégákat, egy újabb lehetőséget találtak az együttműködés erősítésére, a képességek, a tudás megosztására. „Ez a projekt a kezdete lehet egy egészen új szintű modern munkakörnyezet megteremtésének. Nagyvállalatként nem hagyhatjuk figyelmen kívül az újdonságokat, élen szeretnénk járni a modern megoldásokban, hiszen ez nemcsak az üzletnek jó, még vonzóbbá teheti munkahelyünket a fiatal generáció szemében” – zárja a beszélgetést Czetin Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában