Kisalföld Krajcár

2021.04.29. 14:39

Krajcár-tippek – Spóroljunk a konyhában

Szakértőnk, Fa Kinga kétgyermekes anyuka, pénzügyi tervező. Honlapján, a penzugyiterkep.hu oldalon tanácsokat, tapasztalatokat oszt meg, hogy minél több segítséget nyújthasson a családoknak saját pénzügyi stratégiájuk kidolgozásához. Ezúttal a helyszín a konyha.

Munkatársunktól

Forrás: Pixabay

Szakértőnk azt mondja: ha csak heti 1000 forintnyi élelmiszert nem kell kidobnunk, máris 52 ezer forint marad a zsebünkben egy évben. Az élelmiszer-kidobás ellen több módon tudunk védekezni: ne vásároljuk túl magunkat, romlandó ételt ne vegyünk túl hosszú időre előre, tároljuk helyesen a konyhai alapanyagokat, konyhakészen fagyasszuk le az élelmiszereket, gyakrabban vásároljunk zöldséget és gyümölcsöt, a heti menüt az élelmiszer tartósságának megfelelően állítsuk össze, vagyis a romlandó alapanyagokat hamarabb tervezzük be. Valamint ezek kombinációja, ami az életvitelünknek a legjobban megfelel.

És néhány plusztipp a mindennapokhoz, elsőként az okos hagymaaprítás. Ez a főzés egyik legkevésbé kedvelt előkészülete, de ha már muszáj, szinte mindegy, hogy 2–3 vagy 8–10 fej hagymát kell felvágni. Jól záródó dobozban eláll a hűtőben a következő főzésig, amikor kevesebb pluszmunkával gyorsabban elkészülünk.

Ha túl sok kenyeret vásároltunk, mielőtt megszáradna, szeletelve érdemes lefagyasztani. Pillanatok alatt kiolvad. Ha már száraz, daráljuk vagy reszeljük le zsemlemorzsának.

Ha a húst kisebb darabokra vágjuk fel és előre bepácoljuk, gyorsabban megsül. Így sok eset- ben még a sütőt sem érdemes felfűteni, mert serpenyőben is pillanatok alatt kész lesz az étel.

Ültessünk magról fűszernövényt, a WC-papír-guriga vagy a tejfölösdobozok a hajtatásra tökéletesen alkalmasak.

Extra Krajcár-tippek

Amikor kidobunk élelmiszert, ugyanolyan értékben dobjunk be aprót egy perselybe. Extra tipp (csak erős idegzetűeknek): egyetlenegyszer nézzük meg, milyen érzés az, ha az élelmiszerrel együtt ténylegesen az árát is a kukába dobjuk.

Hagymát, sárgarépát és mindenféle szezonális zöldséget, amihez olcsóbban hozzájutunk, érdemes felvágni és lefagyasztani, akár blansírozva. Kényelmes és rengeteg időt spórolunk.

A fűszernövények télen-nyáron megélnek a konyhaablakban. Egy tő tárkony képes egy évig ellátni a családot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában