Kisalföld Krajcár

2021.04.15. 13:27

Jó befektetés az ingatlan a járvány alatt?

Egy évvel a koronavírus megjelenése után már kijelenthetjük, hogy egy komoly gazdasági válságot élünk át éppen.

kisalfold.hu

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az ingatlanpiac a járvány alatt is stabil maradhatott.  Fotóillusztráció: Dreamstime

A Central Home szakértői csapata folyamatosan vizsgálja, hogy miként alakultak, miként viselkedtek az ingatlanbefektetések a koronavírus alatt, vajon az történt-e, amire sokan számítottak.

„2020 márciusában, a járvány megjelenésekor, majd azt követően a gazdasági válság kitörésekor sokan azt gondolták, hogy az ingatlanpiac egyszerűen meg fog roppanni a nagy és váratlanul érkező nyomás alatt és hatalmas árzuhanások várhatóak” – kezdi az elemzést Ben-Ezra Orran, a Central Home vezető szakértője. „Volt néhány olyan kormányzati intézkedés, amelynek segítségével viszonylag stabil maradhatott az ingatlanpiac. Ilyennek tartjuk például a hitelmoratórium bevezetését, az 5 százalékos áfa visszaállítását, valamint az alacsony kamattal járó különböző hitelkonstrukciók létrejöttét. Úgyhogy azt gondolom, hogy egy év távlatából nyugodtan kijelenthetjük, az ingatlanpiac kellőképpen erősnek és stabilnak bizonyult a válság során.”

A szakértő kifejti, hogy az is látható volt, hogy az ingatlanbefektetéseknek akadt alternatívájuk, hiszen a részvénypiac lényegesen dinamikusabb és jóval nagyobb hozamot tudott biztosítani. „Jelenleg a legnagyobb vásárlói és befektetői csoport, akiket a piacon mozgásban látnak, a saját használatra ingatlant vásárlók. Sokan gondolják úgy, hogy az alacsonyabb árakat tekintve most van itt a megfelelő alkalom és lehetőség a belépésre a budapesti, belvárosi ingatlanpiacon, ők jellemzően kellő megtakarítással rendelkező, vidékről érkező vevők. A másik nagyobb csoport pedig az, akik befektetők, ők a nagy alapterületű, felújítandó lakásokat alacsony négyzetméteráron szeretnék felvásárolni” – összegzi a helyzetet a Figyelőben Ben-Ezra Orran.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában