Kisalföld Krajcár

2021.04.15. 13:31

Az alapélelmiszer-lista

Szakértőnk, Fa Kinga kétgyermekes anyuka, pénzügyi tervező. Honlapján, a penzugyiterkep.hu oldalon tanácsokat, tapasztalatokat oszt meg, hogy minél több segítséget nyújthasson a családoknak saját pénzügyi stratégiájuk kidolgozásához.

kisalfold.hu

Szakértőnk azt mondja: gondolkodjunk listákban, akár a konyhai polcok, a hűtő feltöltéséről, akár a menütervezésről van szó. Mindegyikhez szorosan kapcsolódik az alapélelmiszer-lista. Erre írjuk össze azokat az élelmiszereket, amelyeket azért jó, ha mindig tartunk otthon, mert gördülékennyé teszik a sütés-főzést. A listára felkerülhetnek kis mennyiségben használt, hosszú lejáratú tételek és nagy mennyiségben használt, rövidebb eltarthatóságúak is.

Ha listával indulunk bevásárolni, kisebb az esélye, hogy felesleges dolgok is a kosárba kerüljenek. Fotóillusztráció: Dreamstime

A lista leglogikusabb rendszerezése a tárolási helyek szerinti csoportosítás. Fontos, hogy a listát szabjuk a saját szokásainkra. Például azt, hogy a tojás melyik listára kerül, az fogja meghatározni, hogy a hűtőben vagy a spájz- ban tartjuk. Eszerint lehet a tárolási hely a fagyasztó, a hűtőszekrény, a konyhai szekrények (akár ezeket is külön szedhetjük például lisztes, szárazárus, fűszeres és a konzerves részekre) és a spájz.

Alapélelmiszer mindaz, amit egy-egy étel elkészítéséhez sokoldalúan fel tudunk használni, például: liszt, rizs, tészta, tej, tejföl, ketchup, tojás, konzervek, hagyma, krumpli. A lista összeállítása során két dologra kell ügyelni: az egyik a mennyiség, amit például a fogyás üteme, a boltokban kapható kiszerelés és a feltöltés tervezett gyakorisága fog meghatározni. A másik az ár. Ennél ne a legolcsóbb, azaz a legjobb eshetőséggel számoljunk, mert egyáltalán nem biztos, hogy mindig akciósan tudjuk majd megvenni. Ráadásul ahány bolt, annyi árazás. Támpontnak az lesz a legjobb, ha néhány hétig (vagy akár pár hónapig) megfigyeljük és feljegyezzük, mit mennyiért szerzünk be és ez alapján azokkal a legmagasabb árakkal számolunk, amennyit még hajlandók voltunk kifizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában