Folyamatosan érkeznek a jelentkezések felhívásunkra

2021.02.04. 09:21

Kisalföld Krajcár – Számítógépre gyűjt ifjú versenyzőnk, a 13 éves Dávid

Egy hónappal ezelőtt indítottuk el Kisalföld Krajcár kampányunkat, azóta folyamatosan érkeznek a jelentkezések. Második versenyzőnk Börcsről jelentkezett játékunkba, a 13 éves Borbély Dávid komoly célt tűzött ki maga elé. Félretett zsebpénzéből szeretne számítógépet venni.

Pozsgai Kitti

20201228 Győr Krajcár verseny Top fogadalom a spórolás- házi verseny Képen: Borbély Dávid Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Dávid szülei számára nagyon fontos a gyermekeik pénzügyi nevelése, ezért fiaik amint megértették a pénz lényegét, különböző pénzszerzési lehetőségeket ajánlottak fel számukra. A stabilitást az „alanyi jogon járó” heti zsebpénz adja, ez Dávid esetében 2000 forint. Ez az az összeg, amiért csak meg kell jelenni, nincs feltételhez kötve, elvenni, elvonni sem szabad. A módszer lényege, hogy ha fix összeget adunk, rendszeres időközönként, tudni fogja a gyermek, hogy mennyit kell beosztania, így megtanul bánni vele.

Mindig alszik rá egyet

- Amit a szüleimtől tanultam, az, hogy semmit sem veszek meg azonnal, mindig mindenre alszom egyet és átgondolom, hogy tényleg szükségem van-e rá- mondja Borbély Dávid.- Így spóroltam a legtöbbet, mert másnap gyakran rájövök, hogy tökéletesen megvagyok még egy kütyü nélkül.

A heti zsebpénzen felül Dávidnak több lehetősége van némi bevételre szert tenni.

- Bevásárláskor visszaviszem a kocsit, abból a százast eltehetem. Ha egyedül megyek el itthon a boltba, akkor a visszajárót is megtarthatom, edzésre, kirándulásokra szoktam kapni külön pénzt, ezekből is eltehetem a maradékot. A házimunkáért nálunk nem jár pénz, anya mindig azt szokta mondani, hogy neki sem fizet érte külön senki. Ez a közös dolgunk, elosztjuk egymás között.

Fotó: Nagy Gábor

A jó jegyekért is jár pénz

Sok szülőnél kérdés, hogy az iskolai jegyeket anyagilag elismerjék-e. A Borbély család úgy gondolja, hogy amikor a gyerek erőn felül, vagy a képességeinek megfelelően teljesít az iskolában, ezt a hozzáállást a munkahelyek többsége is anyagilag honorálja. Dávid jó képességű gyerek, nem irreális elvárás a szülei részéről, hogy ötösöket, négyeseket hozzon haza.

- Egy ötösért 500, egy négyesért 400 forintot kapok, hetente van összesítés. A hármasokért nem jár pénz, de ha kettest, vagy egyest hozok haza, az nullázza az egész hetet- avat be minket a komoly szabályrendszerbe Dávid.

De nézzük, hogyan és mikorra lesz ebből 300 ezer forintos számítógép. A bevételek sorát a nagyszülőktől kapott „dugipénzek” vagy névnapra, születésnapra kapott összegek is bővíthetik, de komoly elhatározásra, fegyelmezettségre van szüksége Dávidnak, hogy véghezvigye célját.

Zsebpénz-gazdaságtan

- Készítettem egy pénzügyi tervet, amiben felvázoltam a lehetséges bevételeimet hónapról-hónapra és mivel tudom, hogy a számítógép nehezebben fog összejönni, egy telefon vásárlást is beiktattam a tervbe. Kiszámoltam, hogy idén októberben fogok tudni venni egy telefont és még pénzem is marad, amit a számítógépre félretett pénz mellé teszek. 2022 év végére lesz meg körülbelül a fele, de ahhoz végig jó jegyeket kell hoznom. Szeretem amikor anya kifizeti az ötöseimet és közben mosolyogva mondja, hogy kész anyagi csőd vagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában