Helyi gazdaság

2021.01.02. 17:10

Az Audi-vezérigazgatója szerint nem nekik, hanem a vendéglátósoknak kellene állami támogatást adni

A cégcsoport egy győri munkahelyére négyszer annyi közpénz jut, mint egy németországira.

kisalfold.hu

A képen balról jobbra: Thoralf Hanschel, igazgatósági tag motorgyártás, Dr. Patrick Heinecke, igazgatósági tag pénzügy, IT, beszerzés és Compliance, Dr. Knáb Erzsébet, igazgatósági tag személyügy és szervezet, Les Zoltán igazgatósági tag járműgyártás, Alfons Dintner, az igazgatóság elnöke és a járműgyártás munkatársai az első győri Audi Q3 Sportback PHEV modellel.

„Nem helyeslem az autóipar további támogatását” – fogalmazott Markus Duesmann, az Audi vezérigazgatója a Süddeutsche Zeitung lapnak adott interjúban – írja a hvg.hu. „A koronavírus-válság megfosztott bennünket teljesen a nyereségünktől. Oké, rendben van. De ezt szinte minden vállalatunk – a gyártókat és a beszállítókat is beleértve – túl fogja élni” – mondta. Hozzátette: Nem így viszont a vendéglátóiparban és a rendezvényszervezők esetében, ahol nagyon sok cég végleg kénytelen lesz lehúzni a rolót. „Ez nagyon bánt engem. Ez egyszerűen tragédia. Az, hogy mi elveszítjük a forgalmunk tíz százalékát, az nem tragédia. Túltesszük magunkat rajta és minden megy tovább a régiben.” – idézte a lap Markus Duesmannt.

A portál felidézte, hogy a német kormány novemberben döntött, hogy 3 milliárd eurót biztosít az ország autóiparának. Ezzel már 5 milliárd euróra emelkedett az állami támogatás összege, amellyel a gyengélkedő ágazatot próbálja versenyképessé tenni Németország. Franciaország hasonló gondokkal küzd – ott Emmanuel Macron elnök 8 milliárd eurós támogatást nyújtott az autóiparnak – írják.

A magyar kormány pedig előszeretettel támogatja az autóipari multik beruházásait. Ami azt illeti, épp a győri Audi kapta a legtöbb állami támogatást a munkabérekhez és az árbevételhez képest. A cégcsoport egy győri munkahelyére négyszer annyi közpénz jut, mint egy németországira – írja a HVG.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában