Van olyan Győr-Moson-Sopron megyei benzinkút, ahol 65-70 százalékkal esett a forgalom

Péntektől a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára ismét csökken a hazai töltőállomásokon. A 95-ös ára 5 forinttal kerül kevesebbe, a gázolaj átlagára bruttó 6 forinttal változik. Keserédes öröm ez a gazdasági válságban. Noha jóval olcsóbb a szokotthoz képest mindkét üzemanyag, a járvány idején érthetően alig mozdulunk ki otthonról, így nem tudunk élni a lehetőséggel.

Szeghalmi Balázs

2020.04.16 A benzin- és gázolaj árának esése Angyal József Kútkezelő Fotó:Nagy Gábor Kisalföld Győr

Forrás: Nagy Gábor

Fotó: NAGYGABOR

Lejtmenet

A koronavírus miatt a kőolaj világpiaci ára óriásit zuhant az elmúlt másfél hónapban, ami a hazai kutakon húsz éve nem tapasztalt ármérséklődést eredményezett. Már március végén 290 forintos átlagáron tankolhattuk a 95-öst, erre 2010 óta nem volt példa. A benzin literenkénti ára másfél hónap alatt több mint 100 forinttal, a gázolajé pedig 63 forinttal apadt. Holnap a 95-ös literenkénti átlagára 285, a gázolajé 329 forintra esik.

„Befagynak” az árak

Némi meglepetést okozott a hazai piacon, hogy tovább csökkentette az árakat a MOL ezen a héten is. „Maratoni megállapodás-sorozatot követően született döntés az OPEC+ országai, Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok és Oroszország között a jövőben kitermelt olaj mennyiségéről. Ez mind globálisan, mind itthon stabilizálja a tarifákat a töltőállomásokon. Jelentős üzemanyagár-mérséklésre mostantól nem számíthatunk” – mondta Bujdos Eszter.

A Holtankoljak.hu szakportál ügyvezetője hozzátette: ameddig a járvány le nem cseng, valószínűleg 285-295 forint közötti literenkénti áron tankolhatjuk a 95-öst, míg a dízelt 330-335 forintért tölthetjük a kocsinkba.

Ameddig véget nem ér a járvány, várhatóan „befagynak” a jelenlegi benzin- és gázolajárak a kutakon. Felvételünkön Angyal József, az OMV Szent István úti töltőállomásának kútkezelője Győrben.

Zuhanó forgalom

A hazai benzinkutak nagy veszteségeket könyvelhettek el az utóbbi pár hétben. Ha csak egyetlen 10 ezer literes tartállyal és 30 forintos árzuhanással számolunk – ez volt a legjelentősebb árcsökkenés március 18. és 20. között –, akkor a tulajdonos akár 300 ezer forint közeli összeget is veszíthetett, ha előző nap, jóval magasabb beszerzési áron töltötte fel a készletet.

A Kisalföld információi szerint akad olyan Győr-Moson-Sopron megyei kút, ahol 65-70 (!) százalékkal esett a forgalom. Olyan határ közeli töltőállomásról és shopról van szó, ahol főleg Ausztriába ingázók tankoltak, vásároltak.

Gazdasági fokmérő

A hivatalos adatok szerint a hazai töltőállomások forgalma harmadával esett vissza a járvány előtti időhöz képest. A nyitvatartási időt a kutakon is „faragják”, nem alaptalanul féltik a munkahelyeiket a kútkezelők is.

„A benzinár fokmérője lesz a gazdasági növekedésnek, az OPEC+ országok hosszú visszarendeződésre számítanak. Elemzésük szerint 2022 elejére fejlődhet vissza a világgazdaság arra a szintre, ahol 2020 első két hónapjában állt” – közölte Bujdos Eszter.

A kenyér ára nem csökken

Arra szinte nincs esély, hogy az élelmiszerboltokban „visszaköszönjön” az olcsó benzin. „A költségeinknek alaphelyzetben nyolc százalékát teszi ki a logisztika – ennek is három-négy százaléka az üzemanyagár –, a legnagyobb tételt a dolgozóink bére és járulékai adják. Az alapanyagokat igyekszünk helyben beszerezni, ezek a járvány óta valamelyest emelkedtek” – tudtuk meg Vajda Pétertől.

„Minden munkahely megtartásáért küzdünk. A vásárlókat egyedi kenyérakcióval várjuk, míg a győri Jóakarat Pékségben minden eladott kenyér kilónkénti árából 10 forintot juttatunk a Petz-kórháznak és tervezzük a győri Segélyalap támogatását is” – zárta a sokorópátkai Pedró Pékség ügyvezetője.

Az élelmiszerárakban nem fogjuk érezni az olcsó benzint, ezt a jelenlegi gazdasági környezet nem teszi lehetővé. Felvételünkön Kövessy Nóra, a Pedró Pékség győri eladója. Fotók: Nagy Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában