Telnek a sorok Audi-motorokkal – megkérdeztük a dolgozókat

Kedden újraindult a termelés a győri Audiban. Megkérdeztük a munkatársakat, milyen volt az első nap a kényszerleállás után a vállalatnál, és hogyan alkalmazkodnak a kialakult helyzethez.

Simon Roberta

Böghy Péter vízcsöveket szerel a már kész V6 benzin Otto-motorokra.

Fotós: Csapó Balázs

 

– A termelés fokozatos újraindítása a célunk. Kedden a motorgyártás területén a hathengeres benzines motor összeszerelő során kezdődött a munka mintegy 100 munkatárssal. Egyelő­­re egy műszak dolgozik, a reggeli műszak. A napokban egy további hathengeres motor összeszerelő sor munkáját szeretnénk elindítani, ezen dízelmotorok készülnek. Itt első lépésben szintén egy műszakban várható a termelés – mondta el lapunknak Czechmeister Mónika külső kommunikációs vezető.

Böghy Péter kilenc éve dolgozik a cégnél, jelenleg teamkoordinátori pozícióban. Látogatásunkkor megmutatta, hogyan szerelik fel a vízcsöveket a hathengeres benzines motorokra.

– Először furcsán éltem meg, hogy ennyi hét kihagyás után újra munkába kell állni, de örülök, hogy újraindult a termelés és dolgozhatunk. Hiányoztak a munkatársak is, kezdett a bezártság unalmassá válni.

Az első napon minden védőfelszerelést és fertőtlenítőt kihelyeztünk és feliratoztunk. Bevallom, kicsit döcögősen indult, szokjuk még az új munkakörülményeket.

Elsőre nem tűnt nehéznek, hogy tartsuk a másfél méter távolságot, de élesben már másként éli meg az ember. A munkánk szempontjából nem történt változás, ugyanaz a tempó, annyi különbséggel, hogy most még csak egy műszakban – emelte ki Böghy Péter.

Böghy Péter vízcsöveket szerel a már kész V6 benzin Otto-motorokra.
Fotó: Csapó Balázs

Lajkó Tamás, a hengerfejes team koordinátora, aki már huszonegy éve munkatársa a győri Audinak, hozzátette: – Feladatokat ró ránk a vészhelyzet, hiszen nem vagyunk hozzászokva világméretű járványokhoz. Jó volt otthon, de nem olyan volt, mint a nyári leállás, hiszen csak a legszükségesebb időre mozdulhattunk ki a családdal. Vártam már az indulást, ahogy a team tagjai is. Születtek szabályozások és intézkedések, amiket még meg kell szokni. Kedden az óvintézkedésekkel kapcsolatos oktatáson vettünk részt, amit naponta hangsúlyozunk a kollégáknak. Sokat jelent, hogy matricák, ábrák és piktogramok is segítenek a szabályok betartásában.

A szabályok nem nehezek, csak oda kell figyelni, hogy betartsuk és szokássá váljon, így elkerülhető a baj.

Lajkó Tamás csapágyat és turbótámaszt szerel a V6 benzinmotorra. Fotó: Csapó Balázs

A járműgyár működése a héten még szünetel, ott a jövő hét második felében szeretnék fokozatosan újraindítani a termelést.

– A legfontosabb számunkra munkatársaink egészségének megőrzése, valamennyi munkahelyet úgy alakítottunk át, hogy biztonságos legyen. Ahol nem volt megoldható a másfél méteres távolság betartása, ott üvegpanelekkel elválasztottuk a munkahelyeket, azokon a közlekedőutakon, ahol szükséges volt, egyirányúsítottuk a közlekedést, és meghatároztuk, hogy az irodákban egyszerre legfeljebb hány fő tartózkodhat – zárta Czechmeister Mónika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában