Vállalkozók és a garancia

2020.04.27. 13:25

Ha cég nevére vásárol, nem jön létre fogyasztói jogviszony

Ha boltban vásárol és számlát is kér, akkor sem biztos, hogy a termék hibája esetén reklamálhat. Tudni kell ugyanis, hogy a fogyasztói többletjogok nem illetik meg a vállalkozókat. Ezért se mindegy, kinek a nevét íratja vásárlóként a számlára.

Rimányi Zita

Nem mindegy, hogy hobbihoz vagy üzemszerű használatra keresünk eszközöket, kinek a nevére kérünk arról számlát. Fotóillusztráció: Pixabay

„Barkácsáruházban vásároltam eszközöket vállalkozásom nevére, számlát kértem. Nem sokkal később tönkrementek, több is elromlott. Visszavittem a hibásakat az üzletbe, hogy a jótállás keretében cseréjüket vagy javításukat kérjem. Azonban azt mondták, hogy nekem nincs garancia, mivel ezek hobbieszközök, nem mindennapos, nem üzemszerű, vállalkozói használatra valók. Nagyon elcsodálkoztam. Csalódtam. Valóban jogos igényem elhárítása? Mit tehetek? Mi a tanulság?” – kérdezte a szerkesztőségünkhöz forduló olvasónk.

Nem mindegy, hogy hobbihoz vagy üzemszerű használatra keresünk eszközöket, kinek a nevére kérünk arról számlát. Fotóillusztráció: Pixabay

A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat szakemberei elmondták, hogy ha vállalkozás vásárol terméket, akkor valóban nem jön létre fogyasztói jogviszony. Így ilyenkor a fogyasztót megillető többletjogokról sem beszélhetünk. A vállalkozó nem fordulhat vevőként például a fogyasztóvédelmi békéltető testületekhez, hogy ingyenes eljárásukat kérje minőségi panasza ügyében.

Kötelező egy év jótállás, garancia csak akkor van érvényben, ha fogyasztó, magánember a vevő és vállalkozó az eladó. Vállalkozások közötti jogviszonyban ez nem áll fenn. Ha azonban az eladó mégis szándékosan vagy tévedésből vállalja az egy éves vagy ennél hosszabb idejű jótállást, akkor az köti őt, tehát hiba esetén köteles helytállni. Továbbá vállalkozások közötti adásvétel esetén a Polgári törvénykönyv egy év kellékszavatossági időt határoz meg. Tehát hiba esetén ezen belül tud reklamálni a vevő, de ilyenkor a bizonyítási teher rajta van. Neki kell igazolnia – például szakértői véleménnyel –, hogy a termék már a vásárláskor is rossz volt. Ha pedig elutasítja a kereskedő a cserére, a javításra, a visszavételre vagy a kártérítésre vonatkozó igényét, akkor peres eljárás során rendezheti a jogvitát.

Amikor reklamáló olvasónkat a barkácsüzletben tájékoztatták, valószínűleg arra hívták fel a figyelmét, hogy a hobbieszközök nem mindennapos, nem üzemszerű, vállalkozói használatra valók. Nem professzionális alkalmazásra szánta azokat a gyártó, az azzal járó megterhelést nem kell bírniuk. Így az abból adódó hibákért nem kell a kereskedőnek felelnie. Ez olvasónk esetének a tanulsága. Aki vállalkozásban végzett munka miatt vesz eszközt, annak olyat érdemes választania, amit hosszútávon minden nap, üzemszerűen alkalmazhat és ez szerepel is a termék leírásában. Aki pedig otthoni használatra vásárol berendezéseket, annak a garancia, a jótállás, a békéltető testületi eljárás lehetősége miatt ügyelnie kell arra, hogy létrejöjjön a fogyasztói jogviszony. Azt pedig kizárja, ha vállalkozás nevére kér számlát.

Tanácsadás

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket elküldhetik a [email protected] e-mail-címre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában