Koronavírus

2020.03.27. 18:02

3 fontos kérdés, 3 pontos válasz – gyakorlati tudnivalók a kijárási korlátozás kapcsán munkavállalóknak

A kormány kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére március 28. és április 12. között. A Prohuman, Magyarország piacvezető HR szolgáltató és munkaerő-kölcsönző vállalata összegyűjtötte a munkavállalókat érintő legfontosabb tudnivalókat.

kisalfold.hu

„Jelenleg a legfontosabb dolog a dolgozók, kollégák egészségének védelme. Ezt a cél szolgálja a kormányzat által hozott intézkedés is. Ennek kapcsán a legfontosabb talán, hogy továbbra is biztosított a munkába járás lehetősége, de néhány egyéb gyakorlati kérdés is felmerülhet, amelyekre igyekeztünk választ találni” – foglalta össze Juhász Csongor, a 8 országban jelen lévő, naponta mintegy 13 ezer embert foglalkoztató Prohuman cégcsoport ügyvezető igazgatója.

Mehetek-e dolgozni a kijárási korlátozás alatt?

Igen. A kormány 71/2020. (III. 27.) számú rendelete a kijárási korlátozásról, egyértelműen lakhelyelhagyásra alapos indoknak tekinti a munkavégzést, a hivatásbeli kötelezettséget, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységet.

Kell-e igazolást magammal vinnem?

A rendelet nem tartalmaz erre vonatkozó információt, de minden vállalt dönthet úgy, hogy ilyen igazolással ellátja dolgozóit. „Mi a Prohumannál úgy döntöttük, hogy munkáltatói igazolást állítunk ki közel 7 ezer Magyarországon munkaviszonyban álló és további többszáz egyszerűsített (alkalmi) foglalkoztatási formában dolgozó munkavállalónk számára, hogy a lehető legkörültekintőbb módon biztosítsuk a munkába járás lehetőségét. Mindezt e-mailen és nyomtatott formában is elérhetik az érintettek” – emelte ki a szakember.

Juhász Csongor

Mehetek-e állásinterjúra a kijárási korlátozás alatt?

Igen. A rendelet tartalmazza, hogy munkavégzés, illetve a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele esete lakhely-elhagyásra alapos indoknak tekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában