megújuló

2020.02.25. 07:56

Naperőmű épülhet Fertőd külterületén

Fertőd képviselő-testülete módosította a településrendezési tervet, így elhárult az akadály egy tervezett naperőmű megvalósítása elől.

Gosztonyi Miklós

– Fertőd külterületén mintegy ötvenhektárnyi füves, mezős övezetet minősítettünk át napelemparkos területté. A településrendezési terv módosításával lehetőséget biztosítunk egy szakmai befektetőnek arra, hogy energiaparkot hozzon létre – közölte Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere. – A történet legalább tíz évre nyúlik vissza. A zárt körű részvénytársaság elsőként szélgenerátorokat szeretett volna felállítani, de a terv meghiúsult. A naperőmű ötlete bő két éve vetődött fel, s ez már járhatóbb útnak bizonyult. A településrendezési terv módosításának előkészületeibe bevontuk a vállalkozó cég vezetőjét is. Amennyiben létrejön a tervezett naperőmű, Fertőd további iparűzésiadó-bevétellel gyarapodhat.

– A város térségében három kisebb teljesítményű naperőművet kívánunk megépíteni – mondta megkeresésünkre Veress Csongor, egy budapesti energetikai zrt. vezérigazgatója. – Az elsőt 1,6 hektáron, amely fél megawatt teljesítményű lesz. A tervezés és az engedélyeztetés részben már lezajlott. Jelenleg a beruházáshoz szükséges 150–170 millió forintos kölcsön banki megversenyeztetése a feladat. Ez várhatóan heteken belül eredménnyel jár, s akkor áprilisban elkezdődhet a kivitelezés. A beruházást hat hónapon belül szeretnénk megvalósítani, s ősszel bekötni a megtermelt elektromos energiát az E.ON hálózatába. Az úgynevezett kereskedelmi üzem elkezdésével iparűzési adóval gazdagítjuk a várost.

Veress Csongor – aki Nyugat- és Kelet-Európában tanácsadóként több szélgenerátor és naperőmű létrehozásánál vett részt – hozzátette, a fertődi régió másik két kiserőműve is előkészítés alatt áll. Ugyanakkor a távlati tervek között szerepel egy nagyobb szabású, negyvenhektáros naperőmű építése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában