Ausztria

2020.02.17. 09:01

Húsfeldolgozó üzemet nyitott Fertőfehéregyházán a PANNATURA

Modern húsfeldolgozóval bővült az Esterházy-biogazdaság Donnerskirchenben (Fertőfehéregyháza).

kisalfold.hu

Nem véletlenül lett a donnerskircheni Seehof-major a beruházás helyszíne, hiszen ezen a környéken generációk óta foglalkoznak marhatenyésztéssel. A szomszédos erdő- és mezőgazdasági területeken ugyanakkor a vadászatnak van nagy hagyománya. A PANNATURA ez utóbbi okán elsősorban a vadhúsra fókuszál. Johannes Mezgolits, Donnerskirchen polgármestere nagyon örül a döntésnek: “A PANNATURA sokoldalú fejlesztése a Seehof-majorban fontos impulzust jelent egész Donnerskirchen számára. A mezőgazdasági tevékenységek, az olyan rendezvények, mint a Biogazdálkodási-napok vagy a Hoffest, és most ez a teljesen új üzem mind-mind fontos beruházások régiónk számára.”

A PANNATURA számára egyértelmű volt, hogy eredeti formában őrzik meg a régi épület-komplexumot: a mezőgazdaságban dolgozók régi szállásának homlokzata mögött a legmodernebb technika felhasználásával, magas színvonalon dolgozzák fel a húst. Óriási üvegablak enged bepillantást a folyamatba.

“Vezető vállalatként kötelességünknek érezzük, hogy minden területen innovatívak legyünk. Nagyon örülök, hogy a húsfeldolgozó létrehozása során minden területen példát mutattunk: kezdve azzal, hogy nem került további termőföld beépítésre, folytatva az energia-önellátással, a modern felszerelésekkel, az átlátható folyamatokkal, egészen az önbizalmat erősítő látványüzemig” – mondja Matthias Grün, a PANNATURA ügyvezető igazgatója.

Matthias Grün (PANNATURA GmbH, ügyvezető igazgató), Dr. Stefan Ottrubay (az Esterházy Vállalatcsoport vezérigazgatója), Johannes Mezgolits (Donnerskirchen polgármestere), Prof. Dr. Kurt Widhalm (az Osztrák Akadémiai Táplálkozástudományi Intézet elnöke), Dr. Charlotte Klement (helyettes vadászmester, Burgenlandi tartományi vadásztársaság), Christian Illedits (tartományi tanácsos) – Fotó: Fotókredit: Esterházy, fotó: Andreas Hafenscher

 

A jövőben kerek 500 négyzetméternyi üzemi területen 4-6 munkatárs évente 100 tonna vadat és 25 tonna bio-angusmarhát fog feldolgozni. Gazdálkodók és vadászok is bérbe vehetik az infrastruktúrát. Roman Leitner, tartományi vadászmester lelkesedik az új üzemért:

A beruházás értéke – figyelembe véve az épületek egy részének tulajdonjogát is – 2 millió euró, ebből maximum 200 ezer eurót Burgenland tartomány fog finanszírozni a 2014-2020-as Osztrák vidékfejlesztési projektek keretében (80% EU, 20% Burgenland).

A feldolgozott termékek a kismartoni Markthalle Kulinariumban és annak mobil értékesítési pontjain, a “guruló piacokon” lesznek elérhetők. Online rendelésre is lehetőség van, ezen túlmenően a termékek kiválasztott élelmiszerkereskedelmi partnereknél és különböző regionális értékesítési pontokban is megvásárolhatók.

Címkék#Ausztria
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában