Sopron

2019.09.12. 17:34

Megnyílt a XI. innoLignum Erdészeti és Faipari Szakvásár – fotók

A három napos rendezvénynek a Novomatic Aréna és környéke ad otthont, úgy mint az előző években is. Idén nyolcezer ötszáz négyzetméteren hetven kiállító mutatkozik be.

Bódvai Ildikó

Az innoLignum célja az erdészet széles spektrumának megismertetése az oktatáson, turisztikán keresztül a mindennapi erdészeti munkáig. A kiállítás követi a fa útját a növekedéstől a felhasználásig. Felsorakoznak a világ élvonalához tartozó márkás gépek, az ablakgyártáshoz, kertészeti munkákhoz szükséges berendezések, innovatív bútorprototípusk, utcai fabútorok, játszótéri elemek és sok minden más. A kipróbálható bútorok közül több is piacravitel előtt áll, így szakmai és vásárlói érdeklődésre is számot tarthatnak ezek az újdonságok.

- Ez a vásár hivatott bemutatni az erdészet és a faipar legfontosabb fejlesztéseit, az innovatív technikákat, a faipari termékeket. Emellett teret ad a kiállítóknak és a szakirányú oktatásban résztvevőknek a bemutatkozásra és a kölcsönös megismerkedésre is – mondta a nyitóünnepségen köszöntőjében dr. Alpár Tibor, a Soproni Egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese. Az egyetem idén kísérő rendezvényként A fa kreatív ipari felhasználása címmel szervez konferenciát, ahol a jelenlévő szakemberek kicserélhetik tapasztalataikat. – Ha erdészet és faipar, akkor Sopron! A város mindkét szakmának szellemi központja. Ez a rendezvény a kiállítóknak, a városnak és az egyetemnek egyaránt fontos, hiszen mindkét szakterülethez itt van meg a legmagasabb szintű háttér – fogalmazott ünnepi beszédében Farkas Ciprián városi tanácsnok.

 

A családbarát rendezvény szervezője a Sopron Holding, az ingyenes programokra ma 10 és 18 óra között, szombaton pedig 10-16 óráig várják az érdeklődőket. A már hagyományosnak mondható faesztergályos bemutató mellett a Handler-szakképző iskola Készíts összecsukható széket címmel barkács show-al készült. Van drótkötélpálya a kiállítás fölött, amin bárki lecsúszhat, egy fakitermelő gép szimulátoron pedig tesztelheti az ügyességét. A szabadtéren szebbnél-szebb faszobrok készülnek láncfűrésszel, a kicsiket pedig Natura játszóház várja.

A megnyitón szakmai elismeréseket is átadtak. Sopron különdíját a Stan Tools and nails Kft. kapta, akik ipari eszközök, szerszámok hazai forgalmazói. Az Innovációs-díjjal az IG+JM Kft.-t tüntették ki, ők saját fejlesztésű erdészeti járműgyártással foglalkoznak. A Vásárdíjakat a kéziszerszámok, műhelyberendezések értékesítésével foglalkozó Güde Hungary, a fajavítási technológiákban élen járó Gordius Lignum, valamint az erdészeti és faipari gépeket értékesítő Újgép kő Kft. képviselője vehette át. A kereskedelmi és iparkamara különdíját az egyetem gyakorlóintézménye, a Roth-iskola kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában