Helyi gazdaság

2019.06.22. 23:24

Távfűtés korszerűsítésére pályázhatunk ősztől az Otthon melege programban

Távhőszolgáltatós épületekben lévő lakások fűtésének egyedi szabályozására és korszerűsítésére jelent meg kiírás az Otthon Melege programban, a 2 milliárd forintos támogatási keretre lakásszövetkezetek és társasházak pályázhatnak.

K. A.

Magyarországon még mindig van körülbelül 200 ezer olyan, távhővel ellátott lakás, ahol a fű­­tés egyedileg nem szabályozható, ami az egyik legpazarlóbb megoldás, mert csak ablakot nyitni tudnak a benne élők, ha nem akarnak megfőni. Az Otthon Melege most meghirdetett, szeptemberben induló alprogramjában okos költségmegosztás alkalmazására és radiátorok cseréjére van lehetőség. A vissza nem térítendő támogatás az elszámolható költségek 10–50 százaléka, lakásonként maximum 350 ezer forint lehet.


Az Otthon Melege program célja a magántulajdonban lévő lakóépületek és háztartások energetikai korszerűsítésének ösztönzése, illetve a háztartások rezsikiadásainak csökkentése. Az okos költségmegosztás alkalmazását és a radiátorok cse­­réjét segítő pályázat azt a célt is szolgálja, hogy lehetővé tegyék a régi rendszerrel mű­­ködő távfűtéses épületek lakásaiban a hőfelhasználás szabályozását, és ezzel a számlák csökkentését. Nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy csak a hőfelhasználás szabályozásával mintegy 10 százalékkal csökkenthető a fogyasztás.

Támogatás nyerhető a távfűtés korszerűsítésére. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Támogatás nyerhető a távfűtés korszerűsítésére. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Támogatás kapható okosmérésre alkalmas fűtési költségmegosztó rendszer kialakí­tására, erre nem alkalmas költ­­­­ségmegosztók cseréjére, valamint adatgyűjtő rendszer felszerelésére. Ezeket kiegészítve támogatható egyebek mel­­lett a radiátorok cseréje és az egycsöves rendszer átalakítása.


– A legnagyobb káros­anyag-, illetve szén-dioxid-ki­bo­­csátást a lakossági energiafelhasználás és a közlekedés okozza, így az energia- és klímapolitikában ezek a területek középpontban vannak – hangsúlyozza Weingartner Balázs, a szaktárca fenntarthatóságért felelős ál­lamtitkára. A távfűtés-korsze­rűsítési prog­­ram szeptember 24-én in­­dul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában