Helyi gazdaság

2018.06.28. 08:47

Kiderült, mire takarékoskodnak legtöbbet a magyar fiatalok

A legfiatalabb generáció a legoptimistább pénzügyekben egy felmérés szerint.

A legfiatalabb generáció a legoptimistább, ha pénzügyekről van szó; a magyar fiatalok jellemzően váratlan kiadásokra és ingatlanvásárlásra takarékoskodnak legtöbbet - derült ki az Intrum európai fogyasztói fizetési jelentéséből, amely a 18-24 év közötti fiatalok pénzügyi szokásait vizsgálta.


Az Intrum európai követeléskezelő vállalatcsoport évente készít fizetési jelentést, tavaly év végi reprezentatív kutatásban 24 országból 24 ezer 401 európai, köztük 1006 magyar állampolgár vett részt.


A társaság tájékoztatása szerint a magyar fiatalok várakozásai kedvezőbbek, mint a svéd vagy svájci társaiké: 10-ből 4 magyar fiatal úgy gondolja, jobb életkörülmények között fog élni, mint a szülei.


A fiatalok 47 százaléka szerint fog javulni anyagi helyzete a közeljövőben.


A fizetőeszközök közül a készpénz a legnépszerűbb a legfiatalabbak körében, valószínűleg elsősorban azért, mert a munkajövedelemmel még nem rendelkezők így kapnak támogatást szüleiktől. A megkérdezettek 63 százaléka használ napi rendszerességgel készpénzt, míg bankkártyát csak 27 százalék.


Mind európai, mind magyar viszonylatban a legfontosabb megtakarítási cél a váratlan kiadásokra való felkészülés.


Az átlagos európai fiatal elsősorban utazásra, fogyasztási jellegű kiadásokra gyűjt, a magyar fiatalok számára viszont kiemelten fontos spórolási cél a saját ingatlan megvásárlása, a megkérdezettek csaknem 40 százaléka kifejezetten erre tesz félre.


A megtakarítási célok sorában a harmadik helyen az utazás áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában