Helyi gazdaság

2017.10.11. 09:00

Rossz mutató csupán mutatóban

Hancz Gábor

Egy kivétellel minden fontos gazdasági mutató javult Győr-Moson-Sopronban az első félévben. Az ipar egésze 5,6 százalékkal bővült a tavalyi 6 százalékos visszaesés után. Ebben szerepet játszott, hogy magára talált a járműipar, amelynek termelése az elmúlt évben 9 százalékkal csökkent, most viszont 0,9 százalékkal nőtt.


Az igazi áttörést nyilván az hozhatja meg, ha a legtöbb embert foglalkoztató győri  Audi-gyár jövőre elkezdi gyártani a Q3-as típust, addig azonban a változások hektikusak lehetnek. Ezúttal például egy erősebb első negyedévet követett egy mérsékeltebb második negyedéves teljesítmény.


Ettől függetlenül nagyítóval találni csak kedvezőtlen Győr- Moson-Sopron megyei mutatót a Központi Statisztikai Hivatal friss, első félévről szóló jelentésében. A beruházások jelentősen bővültek, az építőipar majdhogynem száguldott, a turizmus erősödött, a foglalkoztatottak száma nőtt, a nyilvántartott álláskeresőké csökkent.

 


A munkanélküliségi ráta a 2016. júniusi 2,3-ról egy év elteltével 1,6 százalékosra zsugorodott, s hazánkban itt a legalacsonyabb. Ráadásul a dolgozókat jobban megfizetik, részben persze a minimálbér és garantált bérminimum jelentős januári emelésének köszönhetően.


A bruttó keresetek így először kerülték el a 300 ezer, a nettók pedig a 200 ezer forintot Győr-Moson-Sopronban. Összehasonlításként: a fővárosban 246 ezer forint, Komárom-Esztergomban és Fejérben 189, illetve 184 ezer forint volt az átlagos nettó bér. Az északkeleti megyékben és Békésben ugyanakkor még a 150 ezer forintot sem érte el az átlagfizetés, amely a lista végén álló Szabolcs-Szatmár-Beregben csupán 134 ezer forintot tett ki.


A fellendülés egyik jele a megyében, hogy január-júniusban kétszer annyi új otthon készült el, mint egy évvel korábban. Csaknem másfél ezret adtak át, az országos érték közel 30 százalékát. A használatbavételek 37 százaléka Győrben, 32 százaléka a megye többi városában (döntően Mosonmagyaróváron és Sopronban), 31 százaléka pedig a községekben történt.


Ugyanakkor a kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma számottevően, ötödével csökkent, ami arra utal, hogy a mostani ingatlanprojektek kifutása után visszaesés következhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában